Egészség

Komoly égési sérüléseket okozott a kezén a marokkói henna

Az éppen a nyaralását élvező lány beleegyezett, hogy négy fontért fekete hennafestést készítsenek neki. A kéz felduzzadása, hólygosodás lett a vége.

A 22 éves Sophie Akis a marokkói kikötővárosban, Agadirban nyaralt a családjával, amikor a strandon egy helyi árus megkérdezte tőle, hogy akar-e a kezére 4 fontért fekete hennát csináltatni. Akis elfogadta az ajánlatot, és ahogy azt kell, előbb a hennakészítő allergiatesztet csinált a lány bőrén, tett rá egy kicsit a festékből, és 24 óráig várt, hátha nem tolerálja a szervezete a hennát. De nem volt semmi gond, úgyhogy a lány mindkét kezére mintát csináltatott.

Mivel a jelenleg a férjével Törökországban élő Akisnak korábban is voltak hennái, meglepő, hogy erre a marokkói fekete festékre ijesztően reagált a bőre: pár óra elteltével a henna súlyos égési sérüléseket hagyott maga után, Akis keze megduzzadt, és felhólyagosodott. 

Másnap visszarepült Törökországba, ahol a kórházban megvizsgálták őt, és jódot valamint kortizonkrémet kapott.

Sajnos előfordulhat, hogy valójában fekete henna néven nem is hennát adtak el Akisnak, hanem egy para-feniléndiamin nevű anyagot, amit hajfestékekbe is tesznek. A PPD ugyanis komoly allergiás reakciókat válthat ki, és égési sérüléseket is okozhat a bőrön – írja a Daily Mail. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy az igazi fekete hennát sem tolerálja mindenkinek a szervezete, külön hashtag alatt futnak már azok az esetek, amikor a henna után sebek maradtak a páciensek kezén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top