Egészség
Szponzorált tartalom

Kellemetlen tünetek lent: ez lehet az oka

Sok tényező vezethet a kellemetlen intim tünetek kialakulásához, ám nem kell megijedni azoktól.

Ha felborul az intim flóra egyensúlya, jellegzetes tünetekkel jelzi a szervezet, hogy bizony gondok vannak a hüvelyben. Jó esetben a test magától rendezi a problémát, ám a helyzetek jelentős részében szükség van külső segítségre is. A természetes védőmechanizmus ugyanis addig működik jól, amíg megfelelő mennyiségű tejsav baktérium van a szervben, a hüvely védekező rendszerének legfontosabb elemei ugyanis ezek a savas közeget teremtő lactobacillusok.

Számos oka lehet annak, hogy a hüvelyflóra egyensúlya felborul. Van, hogy egy antibiotikum kúra után érezzük a jellemző égő, viszkető érzést, de az is sokakkal előfordul, hogy az uszodából hazaérve tapasztaljuk, hogy valami nincs rendben a nemi szervnél. Ahogyan egyes esetekben a mosakodás hiánya is felborítja a rendszert, a túlzásba vitt tisztálkodással pedig azt éjük el, hogy elpusztulnak azok a jó baktériumok, amelyek a védelemért felelősek. Lelki okokra is visszavezethető bizonyos esetekben a probléma, de a hormonszint megváltozása is előidézheti a kellemetlen tüneteket. Ha a szervezet energia tartalékai kimerülnek, vagy sok stressz éri, ugyancsak nagyobb eséllyel találja szembe magát a hüvelyflóra egyensúlyának hiányával.

Azért, hogy a fertőzéseket elkerüljük, magunk is tehetünk. Ha kivédhető a probléma, fontos tenni érte: antibiotikum szedése mellett használjunk jó minőségű hüvelytablettát. A belső intim mosakodást felejtsük el, hiszen a hüvely öntisztuló szerv és óvni kell az egyedi védekező rendszerét. A legtöbb orvos ezért javasolja inkább csak a külső tisztálkodást. Az uszoda utáni állapotot sajnos nem nagyon kerülhetjük el, ám a hüvelytabletták megfelelő megoldást nyújtanak arra az esetre, ha elkezdődnek a váratlan tünetek. A hormonális átalakulás a nők esetében jár a korral, ám nem szabad tőle megijedni. A hüvelyszárazság az egyik jellegzetes, természetes tünete a hormonhiánynak. Ahhoz, hogy az egyensúlyt helyreállítsuk, még időben kell pótolnunk hüvelytablettával a lactobacillusokat, mivel ha ez nem történik meg, elszaporodhatnak a káros baktériumok és az egészséges női flórában is jelen lévő gombák.

Tényezők, amelyek az egészséges hüvelyflórát felboríthatják:

  • Hormonális hatások: menstruációs ciklus, terhesség, menopausa
  • Gyógyszerek, hormonkezelések, antibiotikumok
  • Cukorbetegség
  • Hüvelyi eszközök: tampon, hüvelygyűrű
  • Szexuális együttlét
  • Helytelen életmód
  • Műszálas alsónemű
  • Uszoda, szauna használata
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top