Egészség

Ennyi C-vitaminra van szükségünk valójában

Az influenzás időszakban magától értetődő, hogy C-vitaminnal pumpáljuk a szervezetünket ” nem mindegy azonban, hogy mennyivel!

Akit eddig még nem talált meg egy influenzagyanús megbetegedés, az sem dőlhet hátra, hiszen a járvány java még hátravan! Ebben az időszakban különösen fontos, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, ennek pedig az egyik legfontosabb lépése, hogy elegendő C-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket. De vajon mennyi az annyi, ha C-vitaminról van szó?

A C-vitamin, vagyis aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem képes a tárolására – ez azt is jelenti, hogy a fölösleges mennyiség a vizeletünkkel távozik. Így a túladagolás veszélyeitől aligha kell tartanunk, ugyanakkor az ajánlott napi beviteli érték fölé is felesleges célozni. Egy jól működő női szervezetnek napi 75 mg, egy férfinak pedig 85 mg C-vitamin az a minimális mennyiség, amelyre szüksége van – ez nagyjából megfelel egy csésze brokkolinak, vagy egy narancsnak. A nagyobb bevitelt a legyengyült immunrendszer vagy a megfázós időszak indokolhatja, ezekben az esetekben igyekezzünk napi 500-1000 mg-ot fogyasztani.

Emellett csak arra figyeljünk, hogy ezt vagy két adagban, vagy folyamatos felszívódást lehetővé tevő kapszula formájában juttassuk be, hiszen a szervezet egyszerre 250-500 mg-nál nagyobb mennyiséget nem képes raktározni.

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top