Egészség

Fertőzött gyógyszer miatt vérfarkasszindróma alakult ki csecsemőknél

Tizenhat kisbaba mutatta a ritka betegség tüneteit Spanyolországban.

Tizenhat csecsemőnél fejlődött ki egy ritka betegség, amelyet a köznyelvben vérfarkasszindrómának neveznek, miután fertőzött gyógyszert szedtek. Az Ambras-szindróma vagy más néven hipertrichózis túlzott szőrnövekedést okoz a beteg egész testén, beleértve az arcot is.

A csecsemők omeprazolt kaptak emésztési zavarok és reflux kezelésére. A gyógyszer azonban valahogy megfertőződött egy minoxidil hatóanyagú, alopecia (hajhullás) elleni gyógyszerrel, és ez okozta a túlzott szőrnövekedést a babákon.

A szülőket meglepte, hogy kisgyermekeik erősen szőrösödni kezdtek, így orvoshoz fordultak, hogy kiderítsék, mi a baj.

A spanyol gyógyszer- és egészségügyi termékeket felügyelő hatóság bevonta a gyógyszer több tételét a forgalomból.

A spanyol szülőket arra kérik, hogy forduljanak orvoshoz, ha gyermeküknek omeprazolt adtak, mert így visszakereshető, hogy a náluk lévő gyógyszer szennyezett tételből származik-e.

Továbbá tájékoztatták a lakosságot, hogy a gyógyszert szedő felnőtteknek nem kell aggódniuk, mivel a szennyeződés a kifejezetten a gyermekek számára készült változatokra korlátozódik.

A vizsgálatok szerint a hajnövekedés megállt, amikor a gyermekek abbahagyták a gyógyszer szedését, és úgy tűnik, hogy nem kell hosszú távú hatásokkal számolni.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top