Egészség

Itt a rossz idő, ketten máris kihűltek Budapesten

Noha fagy még nem volt, két rendkívüli kihűléses eset máris történt a fővárosban.

A rendkívüli halálesetekről a Magyar Szociális Fórum emberjogi szervezet tájékoztatott hétfőn. Arra szólították fel a kormányt, hogy időben cselekedjen, mielőtt megint tömegesen aratni kezdene a fagyhalál. Gondoskodni kell több százezer rászoruló fűtőanyaggal történő ellátásáról – írják közleményükben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy nem csak fagy okozhatja a szervezet végzetes kihűlését, hiszen a legyengült, beteg fizikumú embernek elegendő a viszonylagos hideg is ahhoz, hogy „fagyhalált” szenvedjen.

Illusztráció

Magyarországon 172-en szenvedtek fagyhalált 2018. szeptember és 2019. április között. Az áldozatok között akadt fiatalkorú is, de zömében 50 éven felüliek voltak. Az MSZF megírta, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó, úgynevezett „hajléktalantörvény” 2018. október 15-i életbelépése óta 165-en fagytak meg Magyarországon. Kimutatásuk szerint az elmúlt öt évben 760-an  szenvedtek fagyhalált, a rendszerváltás óta pedig több mint 8 ezren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top