Egészség

Tündéri dekorációkat kapott a Kardiológiai Intézet CT-je, mesevilágba kerülnek a kis betegek

Karácsonyi meseországba, de akár a dinók világába is csöppenhetnek CT-vizsgálat közben a gyerekek.

Új CT-készüléket kapott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Központ (GOKI). A gyerekeknél a vizsgálat okozta stressz oldására a CT-készülékre bájos fényfestéseket vetítenek: különböző mesefigurák jelennek meg a készülék fehér felületén.

Fotó: MTI / Soós Lajos

„Van egy orvos, Prodan Zsolt, aki kicsit őrült zseni, éjjel-nappal gyermekszíveket operál, transzplantál, amikor éppen nem, azon töri a fejét, hogy lehetne szebbé tenni a szívbeteg gyermekek életét. Most azt álmodta, a szívközpontba érkezett CT-re varázsoljunk fényfestést, hogy a gyermekek ne féljenek annyira, amikor a belépnek ide a vizsgálatra. Ez az álom ma valóra vált, többféle, mozgó és álló mesefigurát tudunk a CT-re fénnyel festeni. Még a Mikulást is!számolt be Facebook-oldalán az intézmény.

Az új készülék egyébként az ország 95 százalékát lefedve csaknem 13-15 ezer gyerek és 5 ezer felnőtt diagnosztikájában, a műtéten átesettek terápiájában és a különböző érsebészeti beavatkozások végzéséhez nyújt segítséget.

Fotó: MTI / Soós Lajos

 

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

A GOKI 275 ágyon évente 9 ezer fekvő- és 90 ezer járóbeteget kezel évente, az intézet gyermekszívközpontjában pedig évente 500 gyermekkori szívműtétet és 250 katéteres beavatkozást végeznek. Az intézet ambulanciáján 1 év alatt 10 ezer vizsgálatot végeznek el 7 ezer gyereken.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top