Egészség

„Sok spermadonor boldog párkapcsolatban él”

Mi vesz rá valakit, hogy spermát adományozzon? A magyar donorokat nem az anyagiak motiválják.

A téma érzékeny, szinte tabunak számít. Általában saját környezetünkből nem nagyon hallunk arról, hogy valaki spermát adományoz. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az első számú ok a pénz, azaz a „költségtérítés”, amit a donor kap a mintáért. Ám a tapasztalatok mást mutatnak: a férfiak hozzáállása általában sokkal önzetlenebb, mint hogy csupán az anyagiak befolyásolnák a döntésüket. És ahogy az egyik donor – nevezzük Andrásnak – fogalmaz: valószínűleg csak ezzel a hozzáállással lehet végigcsinálni az adományozási folyamatot.

„Ismerek olyat, aki a szokásos úton nem tud teherbe esni, és a magam módján így szeretnék segíteni a hasonló helyzetben lévő pároknak. A másik ok, hogy én magam is szeretnék tisztában lenni azzal, hogy ilyen téren egészséges vagyok-e. Szoktam arra gondolni, hogy a mintámat felhasználva tulajdonképpen gyermekem születik valahol, de az, hogy ezzel másoknak tudok segíteni, sokkal motiválóbb számomra.”

A téma viszont még mindenképp tabu szerintem, nem is említem sok embernek azt, hogy ilyenben veszek részt. Mindössze a közeli barátaim tudnak róla.

Ennyi pénzt is kaphatsz donorként

Nincs központi szabályozás arra, hogy egy spermadonor milyen költségtérítésben részesül a program ideje alatt, ezt a spermabankok maguk határozzák meg. Az egyik ilyen intézmény az első megjelenéskor háromezer forintot fizet a leendő donornak, majd, ha az orvosi kivizsgálása befejeződött és semmi akadálya a tényleges mintaadásnak, akkor alkalmanként 15 ezer forint jár neki. Minimum hat alkalommal kell megjelennie és maximum tíz alkalommal mehet, így összesen 150 ezer forintot kaphat a folyamat során. Hat hónappal az utolsó éles mintaadás után még egy utolsó vérvételre el kell jönnie, ekkor még plusz 50 ezer forintot fizetnek.

A fiatalok könnyebben belevágnak

Jakab Krisztina

Jakab Krisztina

Aki spermadonornak jelentkezik, annak nem elég, ha csak bediktálja magáról, amit jónak gondol. Bár alapvetően a becsületességén múlik, hogy miről mond igazat, de ahhoz, hogy a megszerzett információk valódiságát ellenőrizzék, a donornak találkoznia kell andrológussal, klinikai genetikussal, sőt pszichológussal is. Hiszen ha belegondolunk, az érintett nők és szülőpárok egy vadidegen embert engednek be a legbensőbb hétköznapjaikba, az illető genetikája része lesz gyermekük személyiségének, így egyáltalán nem mindegy, hogy kiből lesz spermadonor. A pszichológussal folytatott beszélgetés során a szakember igyekszik kicsit jobban megismerni őt, a mindennapjait és azt, hogy miért jelentkezett a programba. Gyakran felmerül a konkrét pénzszerzési lehetőség is, de ugyanígy a segítő szándék is nagyon erős érv a részvétel mellett. Jakab Krisztina klinikai szakpszichológus szerint azt látni, hogy fiatalon könnyebben belevág az ember egy ilyen horderejű feladatba, az idősebbeknél ez már komplex kérdés, hiszen az élettapasztalat is sokkal nagyobb.

„A fiatalabbaknál – akik közül sokan még egyetemisták – az is benne lehet, hogy ez egy »buli«, lehet vele vagánykodni a barátok előtt és persze anyagi szempontból sem utolsó. Meg szoktam kérdezni, hogy van-e feleségük, barátnőjük és hogy velük megbeszélik-e ezt a kérdést. Sok donor boldog párkapcsolatban él, és a legtöbben azt válaszolják, hogy megbeszélik otthon, de alapvetően a végső döntés az övék. Nem ide tartozik, de azért érdekes kérdés, hogy egy párkapcsolatban egy barátnő vagy feleség hogyan élheti meg azt a tudatot, hogy a párjának a világban több gyereke is lehet.  Emlékszem egy donorra, aki egy házas férfi volt, jómódban élt külföldön a feleségével és három saját gyermekével. Ő azt mondta, hogy egyedül a segítő szándék vezérli.”

Pszichésen sem alkalmas mindenki donornak

A pszichológus feladata az általános tájékozódáson kívül a pszichés háttér felderítése: a családban állt-e valaki pszichiátriai kezelés alatt, előfordult-e alkoholizmus, droghasználat vagy öngyilkosság. Azonban sok pszichés betegségnek még nem egyértelmű a genetikai háttere, így nagyon kevésről tudjuk azt mondani, hogy biztosan öröklődik, legalább a hajlam. Az egyik olyan betegség, amely egyértelműen családon belüli halmozódást mutat, a skizofrénia.

„Már az első interjún is látható jelek utalhatnak a skizofréniára – például a vizuális hallucinációkkal járó »mozizás«, hanghallásos tünetek, a realitásérzék elvesztése, paranoid gondolatok… Illetve a depressziónak is vannak olyan jegyei, amelyek láthatók, de ez már ingoványos talaj, hiszen a depressziónak van olyan formája, ami veleszületett, illetve olyan, ami helyzettől függően alakul ki. Az interjún kívül pszichológiai tesztet is felveszünk, ennek figyelembevételével születik meg a végső vélemény.”

Gyakran felmerül a konkrét pénzszerzési lehetőség is, de ugyanígy a segítő szándék is nagyon erős érv a részvétel mellett (fotó: getty images)

Gyakran felmerül a konkrét pénzszerzési lehetőség is, de ugyanígy a segítő szándék is nagyon erős érv a részvétel mellett (Fotó: Getty Images)

Nagyon szigorú a magyar szabályozás

A spermadonorok célcsoportját azok a 18 és 35 éves kor közötti fiatalemberek adják, akik egészségesnek érzik magukat. A magyar szabályozás nagyon szigorú, sokkal több a megkötés, mint sok más, európai országban.

Egy donornak Magyarországon mindössze négy családban születhet gyermeke (édestestvér családon belül lehet több is), és ez a külföldi donorok külföldről behozott mintájára is érvényes. Mivel azonban nincs központi regisztráció, így annak bevallása, hogy hányszor adott már mintát az illető, becsületbeli kérdés marad.

Egy család később is visszatérhet ugyanahhoz a donorhoz, ha még létezik tárolt mintája. Ez amiatt van, hogy ha van rá mód, akkor ne mozaikcsaládok alakuljanak ki, hanem lehetőleg minél több édestestvér szülessen egy családon belül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők általában ragaszkodnak is ugyanahhoz a donorhoz.

Kevés férfi felel meg donornak

Száraz Leonóra

Száraz Leonóra

A megfelelt donorok költségtérítést kapnak, hiszen a programban való részvétel több hónapig tart, de nem a hosszú időtartam okozza a nagy lemorzsolódást. Dr. Száraz Leonóra mikrobiológus tapasztalata szerint az első spermaanalíziskor gyakran kiderül, hogy az a fiatalember, aki teljesen egészségesnek érezte magát, mégsem felel meg, és sajnos az sem ritka, hogy még a WHO által elfogadott egészségügyi határértéket sem teljesíti.

„Egy donornál jóval magasabb spermiumszám szükséges, hiszen a mintát fagyasztják, majd felolvasztják, és mindkettő sejtveszteséggel járhat. A WHO határértéke 15 millió spermium/milliliter, de a donoroktól minimum 40 millió/milliliter érték az elvárt. Aki megfelelt az spermaanalízisen, annak a leadott mintájából és a véréből szexuális kórokozókra szűrnek. Ezután találkozik az andrológussal, a pszichológussal és a klinikai genetikussal, aki családfaelemzést végez, és értékeli a kariotipizálás (a kromoszómák alaki és számbeli eltéréseit mutatja meg – a szerk.) és a cisztásfibrózis-szűrés eredményét.  A sokrétű kivizsgálás során a donor végül nagyon pontos képet kap az egészségi állapotáról, ami sok fiatalember számára már önmagában vonzó.”

Szinte semmit nem tudhatnak a felhasználók

A donorok tisztában vannak azzal, hogy valószínűleg gyermekük fog születni. De ez csak egy elméleti tény lesz az életükben, hiszen lemondanak a saját mintájukról, anonim módon kezelik őket, semmilyen visszajelzést nem kapnak majd a felhasználás sikerességéről, és nem vehetik fel a kapcsolatot a „gyermekeikkel”. Akiknek sokkal fontosabb lenne, hogy minél több információval rendelkezzenek, azok a felhasználó hölgyek, párok. Azonban a magyar szabályozás ebben is nagyon szigorú: csak a donor legfontosabb külső testi jegyeit ismerhetik meg.

A mintát fagyasztják, majd felolvasztják, és mindkettő sejtveszteséggel járhat (fotó: getty images)

A mintát fagyasztják, majd felolvasztják, és mindkettő sejtveszteséggel járhat (Fotó: Getty Images)

Egészségügyi rendelet szabályozza, hogy mit lehet megtudni egy anonim donorról. Ez leginkább a testmagasság, testsúly, hajszín, szemszín, rassz és a vércsoport közlését jelenti, valamint azt, hogy milyen laboratóriumi és genetikai vizsgálatokon ment keresztül. Nagy fantázia kell hozzá, hogy valaki mögé gondoljon egy fiatalembert, hiszen elég kevés ez a pár adat. Külföldön egy kicsit más a rendszer: minél többet fizet valaki, annál több információt kaphat meg a donorról. A gyerekkori képtől kezdve a mostani hangon keresztül az írásképig szinte mindent be lehet gyűjteni. Az itthon mintát vásárlók is csak egy kicsivel szeretnének többet tudni: nagyon örülnének a foglalkozásnak, hobbinak, csillagjegynek, minden apró tudnivalónak, de Magyarországon erre nincs lehetőség.”

A meddőség a férfiakat is egyre inkább érinti

A WHO folyamatosan módosítja az egészségügyi határértéket: a korábbi 60 millió/ml spermiumkoncentrációról először 40, majd 20 lett az elvárt koncentráció, ma pedig már csak 15 millió/ml. Az Egészségügyi Világszervezet jelenlegi álláspontja szerint már az is elegendő, ha a hímivarsejtek 40  százaléka mozog megfelelően. A módosítás hátterében pedig az áll, hogy az elmúlt 40 évben az átlagos spermiumszám folyamatos ,körülbelül 50 százalékos csökkenését figyelték meg az egészséges férfiaknál. A tendencia oka sajnos egyelőre ismeretlen (teóriák vannak, amelyek a környezeti ártalmakat és az egészségtelen életmód hatását emelik ki), de az mindenképp figyelemreméltó, hogy a probléma a fiatalabb férfi korosztályt is komolyan érinti, hiszen a hazai statisztikák szerint minden ötödik párkapcsolat meddő.

– Azoospermia: A spermiumok hiányoznak. Ennek oka lehet, hogy a herecsatornák nem termelnek spermiumokat vagy termelnek, de nem jutnak el a prosztata irányába kivezető csatorna elzáródása miatt

– Oligozoospermia: Alacsony spermaszám, melynek oka lehet heresérv, vagy előfordulhat részben elzáródott spermavezetékek miatt.

– Asztenospermia: A spermiumok csökkent mozgásképessége.

– Teratospermia: A spermiumok alakjának nagy része deformált. (Forrás: gyereket-akarok.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top