Egészség

Hollandiában már gombakoporsóba temetik az embereket

Segítenek az embereknek, hogy haláluk után eggyé váljanak a természettel, így fakoporsó helyett gombafonaltelepekből készült koporsóba temetik őket.

Hollandiában tartották meg a világ első olyan temetését, ahol az elhunytat micéliumból, azaz gombafonaltelepekből készült forradalmi koporsóba temették. Ez az anyag viszonylag gyorsan lebomlik, tápanyagokkal gazdagítja a talajt, és segíti, hogy a holttest minél hamarabb eggyé váljon a természettel – írja a 444.

A gombakoporsó erdei környezetben (fotó: a Loop Facebook oldala)

A gombakoporsó erdei környezetben (Fotó: a Loop Facebook oldala)

A gombakoporsót egy 26 éves biodizájner, Bob Hendrickx tervezte a Loop nevű startuppal, és a befutó modell az Élő selyemgubó nevet kapta. A földbe kerülve a micélium képes lebontani és tápanyaggá alakítani olyan szennyező anyagokat is, mint az olaj, a műanyag, vagy egyes fémek, koporsó alapanyagaként használva pedig az emberi testet is bontani, komposztálni kezdi. A lebomlási folyamat egy fakoporsó esetében akár egy évtizedig is eltarthat, a gombakoporsó viszont hat hét leforgása alatt felszívódik a talajban, így a teljes bomlás ideje 2-3 évre rövidülhet. A koporsóból eddig tíz darabot rendeltek a Looptól. Kérdés, hogy az amúgy is egyre dráguló temetések árán ez az új trend mennyit dob majd. 

Extravagáns koporsók az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top