Egészség

Egyszerre lettek mellrákosak az egypetéjű ikrek

Az orvostudomány nagyon sokat tanulhat a furcsa esetből.

Meagan McCallumot egy éve diagnosztizálták mellrákkal. Mammográfiája akkor még rendben volt, ám az ultrahangon kiszúrtak egy foltot, a biopszia pedig kimutatta a karcinómát: a mellrák leggyakoribb fajtája alakult ki nála. Ikertestvére, Courtney Werner tudta meg először a szörnyű hírt. A daganatot eltávolították, amikor pedig megmutatta testvérének a műtéti heget, az halálra váltan nézte – mint kiderült, azért, mert ő is talált egy csomót.

Courtney pontosan ugyanúgy tudta meg a diagnózist, mint testvére: mammogramja tiszta volt, az ultrahangon vették észre, hogy baj van. A rák típusa ugyanolyan, ráadásul pontosan ugyanott alakult ki. Áprilisban diagnosztizálták és pont úgy kezelték, mint Meagant. Most mindketten jól vannak.

Forrás: Meagan McCallum

Forrás: Meagan McCallum

Az orvosoknak különösen érdekes a testvérpár története. Azt eddig is tudták, hogy az ilyesmire van esély: ha egy egypetéjű ikerpár egyik tagja mellrákos lesz, 28 százalék az esélye, hogy a másikban is kialakul. Az azonban, hogy szinte egy időben és ugyanott találják meg ugyanazt a daganatot, nagyon ritka. 

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top