Egészség

Egyetlen altatótablettától magához tért a férfi, aki 8 éven át nem beszélt és nem járt

A 37 éves Richardot a húszas éveiben érte baleset, ami miatt nyolc éve csak vegetál: bár felfogja, mi folyik körülötte, beszélni és járni nem tud. Most egy egyszerű altatótabletta javított az állapotán.

Richardnak a húszas éveiben egyszer egy nagyobb húsdarab a torkán akadt, a szerencsétlen eset miatt pedig az agya túl hosszú ideig nem jutott oxigénhez és károsodást szenvedett. Egy ritka mentális állapot állt be nála, amitől nem tudott beszélni, enni és mozogni: egyedül a szemét tudta nyitva tartani, és érzékelte, mi folyik körülötte. A férfi orvosai azonban holland kutatók javaslatára egy új eljárást próbáltak ki nála: 10 mg-nyi Zolpidem altatótablettát kapott. Az eredmény egészen hihetetlen volt – írja a ladbible.com.

Sok-sok tabletta. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Sok-sok tabletta. Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Richard nagyjából húsz perc leforgása alatt teljesen magához tért a tablettától, és azonnal enni kért a nővértől, felismerte a családtagjait, majd arra kérte őket, hogy hadd beszélhessen az édesapjával. Némi segítséggel fel tudott kelni a tolószékből és még egy keveset járni is tudott. Az agysérülése következtében Richard agya túltelítődik szenzoros aktivitással, ezért teljesen leblokkol, viszont az altatótabletta képes úgy lenyugtatni az agyműködését, hogy a hatása alatt a férfi újra normálisan tudja működtetni a testét és a kommunikációját. A gond csak az, hogy a tabletta hatása nagyjából két óra leforgása alatt elszáll, és Richard visszakerül a korábbi állapotába. Ráadásul minél többször kapja a tablettát, annál rövidebb ideig tart a hatás nála, ha pedig növelik az adagot, az szédülést és aluszékonyságot okoz a szervezetében. Egyelőre a holland tudósok kísérleteznek, hogy olyan formában és adagban kaphassa az altatót, ami hosszú távon a segítségére lehet.

Csodás gyógyulások történetei az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top