nlc.hu
Egészség

Nyálkás széklet okai

Mitől lehet nyálkás a széklet?

Mikor jelez lisztérzékenységet a nyálkás széklet, és honnan lehet tudni, ha fertőzés, vagy emésztési probléma, IBS áll a háttérben? Segítünk, hogy könnyebben eligazodj!

Fertőzés, allergia és bagatell, hétköznapi dolgok éppúgy okozhatnak nyálkás székletet, mint komoly, gyulladásos betegségek. Az azonban nem mindegy, hogy a széklet milyen tünetekkel párosul!

Kevés folyadék

A székletünk sok mindent elárul, még azt is ha nem hidratáljuk a szervezetünket. Ha nyálkás a széklet, érdemes először az étrendünket és a folyadékfogyasztási szokásainkat felülvizsgálni. Jó, ha tudod, hogy ha nem iszol elég vizet (napi 2-2,5 liter), akkor nemcsak megkeményedhet a székleted, hanem nyálka is ürülhet.

Fertőzés

Ha a nyálkás széklet mellett hasi fájdalmat, étvágytalanságot, hányingert, hányást is tapasztalsz, akkor bakteriális, vírusos fertőzés is állhat a háttérben, de parazitafertőzés is okozhatja a tüneteket. Utóbb sokáig tünetmentes lehet, de az indokolatlan fogyást tekintsd figyelmeztető jelnek. A tünetek rosszul tárolt ételek miatt kialakult szalmonellára is utalhatnak.

IBS

Az irritábilis bélszindróma, azaz az IBS egyik jele is lehet a nyálkás széklet. Ez azonban nem szervi betegség, hanem működésbeli zavar. IBS-re gyanakodhatsz, ha gyakran puffadsz, hasmenésed van, és nem ritka a hasi diszkomfortérzet sem. Probiotikumok szedésével a tünetek csökkenthetők.

Lisztérzékenység

Ha a nyálkás széklet mellett hasmenést, viszketést, gyakori puffadást tapasztalsz, akkor az is lehet, hogy lisztérzékeny, azaz gluténérzékeny vagy. Ha a szervezeted nem bírja a sikér tartalmú ételeket, könnyen lehetnek székelési problémáid. Sőt: ritkábban ugyan, de a nyálkás széklet a laktózintolerancia egyik tünete is lehet.

Miért lehet nyálkás a széklet?

A nyálkás széklet betegség jele is lehet, de nem kell egyből a legrosszabbra gondolni! (Fotó: Pexels)

Crohn-betegség

A székletünk komolyabb betegségekről is árulkodhat. Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, ami jellemzően a vastagbelet érinti, és a tüneteit lehetetlen figyelmen kívül hagyni. A nyálkás széklet mellett erős fájdalom, láz és fogyás jelzi a jelenlétét, de tünetes és tünetmentes időszakok válthatják egymást, és akár élethosszig is eltarthat a betegség. Immunterápia, szteroidos terápia és adott esetben műtét is szükséges lehet. A felsorolt tünetek azonban utalhatnak más gyulladásos bélbetegségre is, így az orvosod biztos, hogy szövettani mintavételt fog kérni.

Divertikulózis

Ha kevés rostot eszel, és nem figyelsz az egészséges étkezésre, és a munkád során sokat ülsz, de a szabadidődben keveset mozogsz, akkor a nyálkás széklet mögött divertikulózis is állhat. A betegség miatt a bélfal a hasűr felé türemkedik ki, amiben széklet ülhet meg, gyulladást okozva.

Hogyan lehet kideríteni, mi áll a nyálkás széklet hátterében?

Első lépésként az orvosod biztos, hogy az életmódoddal, az étkezési, valamint a gyógyszerszedési szokásaiddal, és a családodban előforduló bélbetegségekkel kapcsolatos kérdéseket fog feltenni. Ezt követően megvizsgálja a hasadat, és rendszerint székletmintát kér be, amiből gyorsan kiderül, hogy fertőzés, vagy esetleg betegség okozza a tüneteket.

Ha előbbi, akkor egy antibiotikum-kúrával és az étrended megreformálásával gyorsan orvosolható a probléma, ha azonban betegséget vagy más kiváltó okot sejt az orvos, további vizsgálatokra küldhet. Az urológus rektális vizsgálatot végezhet, de attól függően, hogy mire gyanakodnak, vastagbéltükrözésre, endoszkópos vizsgálatra (például IBS esetén), és különböző képalkotó vizsgálatokra – mint amilyen a CT-, MR-, röntgen, UH – is előjegyezhetnek.

Miről árulkodik a vizeletünk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top