nlc.hu
Egészség

Mindent a PAH betegségről

Ritka, de annál veszélyesebb betegség: beszéljünk a pulmonális artériás hipertóniáról!

A pulmonális artériás hipertónia (PAH) egy nagyon alattomos, ritka, de annál veszélyesebb betegség, amivel nem árt tisztában lenni!

A magas vérnyomásnak van egy igen ritka és nagyon nehezen felismerhető változata, a pulmonális artériás hipertónia, ami a tüdőt a szívvel összekötő kisvérkörben jelentkezik.

Mit jelent pontosan a pulmonális artériás hipertónia (PAH)?

A betegség nagyobb részében a tüdőverőerek – a jobb szívfélből a tüdőkhöz vezető erek – falai megvastagodnak és merevvé válnak, ami a véráramlás területének beszűküléséhez és ezáltal a pulmonális vérnyomás emelkedéséhez vezet. A szív ezért egy idő után elfárad, izomzata megváltozik, hiszen nagyobb erővel kell pumpálnia ugyanazt a mennyiségű vért – vagy akár többet is –, ha a beteg terhelésnek teszi ki magát.

PAH tünetei és kezelése

Alattomos betegség, amit nehéz felismerni (Fotó: getty)

Bár a PAH nem gyakori, de nemtől és kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, sajnos gyerekeknél is.

Felismerésében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a magas vérnyomással ellentétben nem mérhető testen kívül vérnyomásmérővel. A tünetei pedig – legalábbis kezdetben – nem jellegzetesek, márpedig a késői felismerés jelentősen rontja a betegek életkilátásait.

A PAH tünetei a következők lehetnek:

  • légszomj,
  • fáradtság,
  • mellkasi fájdalom,
  • szédülés,
  • levertség és depresszív hangulat.

A betegség tünetei hirtelen alakulhatnak ki, sok esetben a szervezet hosszú ideig tud kompenzálni, és gyakran a tüneteket levertségnek vagy fáradtságnak tudják be a betegek.

A pulmonális hipertóniát általában másfél-két év alatt diagnosztizálják. Súlyos, egyelőre csak kezelhető, de véglegesen nem gyógyítható, fokozatosan rosszabbodó (progresszív) betegség, amely szívelégtelenséghez és korai halálozáshoz vezethet.

A diagnózis felállítása sem könnyű feladat, de van segítség!

A korai felismerés nagyon fontos, mert bár a PAH nem gyógyítható, a diagnosztizált páciensek attól függően, hogy az állapotuk milyen stádiumú, többféle tablettás, súlyosabb esetben parenterális kezelést kaphatnak.

Sajnos a PAH nem specifikus tünetei megnehezítik a korai diagnózist. Panasz esetén a háziorvos a betegség gyanújával küldheti tovább a szakorvosnak a beteget. A diagnosztizálás egyik fontos eleme a szív ultrahangos vizsgálata, de a pontos, végső diagnózis csak szívkatéterezéssel érhető el (azzal mérik a nyomást).

 

A betegség felismerését követően a betegnek el kell jutnia egy PAH centrumba, a PAH betegséggel foglalkozó kardiológus szakorvoshoz.

Magyarországon 5 felnőtt (ezen belül 2 gyermek) intézet van, ahol a PAH-ot kezelik.

PAH Centrumok:

  • Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Felnőtt Kongenitális és PAH részleg
  • Debreceni Egyetem, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika
  • Pécsi Tudományegyetem, Szívgyógyászati Klinika
  • Szegedi Tudományegyetem, Családorvosi Intézet
  • Szegedi Tudományegyetem, Gyermekgyógyászati Klinika

A betegek gyakran számos vizsgálaton végigmennek az egészségügyi rendszerben, mire pontos diagnózist kapnak. A probléma NEM a szakértelem hiánya, hanem a betegség kevéssé ismert jellege a háziorvosok vagy a nem erre szakosodott szakorvosok körében.

Ezért is lenne fontos, hogy a laikusok és az orvosok is megismerjék, mivel állnak szemben, hogy a PAH ne ritka, ismeretlen betegségként legyen a köztudatban. Ez a betegek életminőségét javítaná, hiszen az orvosok is hamarabb gyanakodnának a betegségre, ha jobban ismernék.

Elmondható, hogy a korszerű kezeléseknek köszönhetően, az utóbbi két évtized során a szóban forgó betegek túlélése több mint megkétszereződött: kezeléssel a súlyosabb betegek felénél akár hét éves túlélést jelentettek, de a túlélés számos esetben ennél is jóval hosszabb lehet.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top