nlc.hu
Egészség

Székrekedés sűrűn jelentkezik

Ezt tedd, ha sűrűn jelentkezik a székrekedés!

Mi a megoldás a székrekedésre? Főleg, ha sűrűn előfordul? Egy dolgot már most jegyezz meg: ne várj napokig, lépj azonnal a tettek mezejére, ha jelentkeznek a kellemetlen tünetek!

Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha a székürítések száma heti háromnál kevesebb vagy két székürítés közt 48 óránál hosszabb idő telik el. A széklet a normálisnál sokkal keményebb, az ürülés lassú és nehezen, csak erőlködés árán megy, ami után megmarad a teltségérzet is.

Tippek székrekedés ellen

Fotó: Getty Images

Nem szabad pánikolni, tegyél a probléma ellen!

Székrekedés ellen gyorsan segít a megemelt rostbevitel

A rostok ösztönzik a táplálék áthaladását a belekben, csökkentik a mérgező anyagok felszívódásának lehetőségét, letakarítják a bélfalat, növelik a béltartalom térfogatát, ami az egyik legjobb ellenszere a székrekedésnek.  

És hogy miben van elég rost a gyümölcs- és egyéb wellness szeletek mellett? Számos növényben!

  • az articsóka (7 grammnyi rost/közepes méretű, nyers articsóka) vezeti, ami kiváló rostforrás.
  • lencse, amiből egy csészényiben 16 grammnyi rost van, ráadásul rengeteg fehérjét is tartalmaz.
  • a fekete babban csészénkként 17 grammnyi rost található, és jól kombinálható különböző salátákban, levesekben az édesburgonyával, reszelt sajttal.
  • 11 grammnyi van a csicseriborsóban (per csésze), ami a vegetáriánusoknak szuper fehérjeforrás csirke helyett.

Folyadékpótlás

A szervezetből vizet von el a légzés és az izzadás, de vizet veszítünk az anyagcsere-folyamatok során, emiatt, ha nem pótolod, annak számos negatív következménye van, többek között a székrekedés. A folyadék ugyanis segít fellazítani a salakanyagot, hogy az könnyen kiürülhessen a szervezetből. (Egy átlagos felnőtt számára a napi folyadékbevitel 2-3 liter).

Probiotikumok

A jótékony, más néven probiotikus baktériumok szedése különösen javasolt, ha a probléma krónikus! Ezek a jótékony baktériumtörzsek a bélflóra alkotóelemei, hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez, az emésztőenzimek termelődéséhez, így közreműködnek a székrekedés megelőzésében. Fogyasztásukkal helyreállítható a bélflóra egyensúlya, csökkenti a bélgázok termelődését, támogatja a normális bélmozgást.

Tudtad? Piackutatásokból kiderült, aki székrekedéssel küzd, a második, vagy esetleg a harmadik nap nyúl csak hashajtó készítményhez.  Ne várj, minél előbb kezdd el a terápiát, és a tünetek megszűnéséig alkalmazd.

Próbáld ki a teákat!

Székrekedés elleni tea például a gyermekláncfű.  Különféle hashajtó, bélgörcsoldó vagy székletlazító gyógynövények közül válogathatsz, de arra készülj fel, hogy ami másnak bevált, az nem biztos, hogy nekünk is segíteni fog. Remek választás az akácvirág vagy a borsmenta, míg az aloe vera lé és a kutyabengekéreg jóval erőteljesebb hatású.

Rendszeres mozgás

Ha mozogsz, azzal belső szerveidet is mozgatod. Egy kiadós, tempós séta elősegíti az emésztést, a bélmozgásokat. Ha a rendszeres mozgást beiktatod életedbe, annak biztosan meglesz a székelési hatása is.

Régi iskola: hashajtó!

A tabletta, végbélkúp mellett ma már fel nem szívódó, hashajtó szirupok is léteznek, amelyekben semmilyen segédanyag nincs, illetve még prebiotikusak is, azaz jótékony hatással vannak a bélflórára. Bátran alkalmazd ezeket a készítményeket is!

Fontos! Fordulj orvoshoz, ha a panaszok egy hétig is elhúzódnak, vagy hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ seksan Mongkhonkhamsao)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top