nlc.hu
Egészség

IKEA FÖRNUFTIG

Amikor mindenki otthon van, jól jön egy légtisztító

Sokszor jobban járunk, ha csukva tartjuk inkább az ablakot.

Vannak az életben bizonyos faék egyszerűségű dolgok: ha friss levegőre vágyunk otthon, szellőztetünk. Ez egészen jól is hangzik, csak hát szemben áll ezzel az a tény, hogy Magyarországon évente 15 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt. Szóval, mindent egybevetve, elég gyakran előfordul, hogy azzal, hogy kinyitjuk az ablakot, csak rosszabb lesz bent a levegő, mint előtte volt.

IKEA FÖRNUFTIG

Elég menőn néz ki. (Fotó: IKEA)

Aki most vidáman legyint, hogy eh, városi forgalom, bezzeg falun ez biztosan nem probléma, annak sajnos még mindig romantikus ideái vannak a vidéki levegőminőséggel kapcsolatban. Nem akarok senkit elkeseríteni, de télen a kéményekből áradó, nem egészen alkalmas tüzelőanyagból származó füst, ősszel és tavasszal pedig a sok helyen újra engedélyezett avar- és ágégetés rontja el a levegőt. Márciustól pedig, amikor már végképp virágillatot vizionálnánk, nálunk (35 ezres, Pest megyei település) például rendre besuhog a levegőbe a város szélén található sertéshizlalda által kibocsátott odőr, hát, azt az érzést nem kívánom senkinek.

Csiki-csuki probléma

Ha még mindez nem lenne elég, itt van még a nyakunkon a pandémia is, vagyis otthon vagyunk naphosszat, két kamasz gyerekkel. Aki látta a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyár című filmet, hát nagyjából úgy élnek mostanában a kamaszok, mint a filmben a nagyszülők: szinte naphosszat ki sem kelnek az ágyból. Ott ülnek, ölükben a laptop és tanulnak. Sokszor még az ebédjüket is a szobájukban eszik meg, mert amikor a család többi tagja asztalhoz ül, a kamasznak épp órája van. A körmüket persze kilakkozzák a lányok, vagyis a meglehetős étel- és oroszlánszagot belengi némi vegyszerszag is – nem csoda, hogy amikor benyitunk hozzájuk, az első utunk az ablakhoz vezet, amit szélesre tárunk, majd ijedtünkben be is csukjuk. Sehogy sem jó.

Nem véletlen, hogy az emberiség a környezeti problémák elől előre menekül. Nem reális, hogy kevesebbet autózzunk? Nem baj, csinálunk elektromos autókat. Nem túl valószínű, hogy kevesebb energiát fogyasztunk? Annyi baj legyen, használunk megújulókat. Nem igazán bölcs döntés kinyitni az ablakot? Kit érdekel, van már légtisztító.

Friss levegő csukott ablak mellett

Méghozzá nem is rossz. A fent vázolt adottságok mellé, szóval, mondhatjuk, nehezített pályára érkezett hozzánk egy IKEA FÖRNUFTIG légtisztító, amit rögtön el is helyeztünk a barlanglakó életmódot folytató kamasz gyerekünk szobájában. Csodát ugyan nem vártam, (de a remény hal meg utoljára), az eredmény viszont egyértelműen meggyőző volt. Nyilván szálló port és káros részecskéket nem mértem műszeresen, de a kényes sváb orrom azonnal jelezte, hogy itt változás történt, méghozzá előnyös. A kamaszszoba levegője neutrálissá változott már a legalacsonyabb fokozat mellett is – magasabb fokozaton soha nem ment a berendezés, mert zúg – ám ez is megtette a hatását. Onnantól kezdve ki sem kapcsoltuk többé FÖRNUFTIG-ot.

Amikor az egészségünkről van szó, hajlamosak vagyunk megalkudni a dizájnt illetően, itt azonban erre egyáltalán nem volt szükség. Az abszolút trendi, habár inkább semleges, bármilyen enteriőrbe könnyedén beilleszthető megjelenése egyáltalán nem zavarta meg a sajátos ízléssel és nagy műgonddal kialakított kamaszszoba látképét, úgyhogy az eleinte megtűrt objektum lassan egyenesen támogatottá vált.

Hamarosan pedig jön a kánikula és a légkondiszezon (csak itt lenne már!), akkor meg majd azért nem nyitunk ablakot. Nem gond.

IKEA az nlc-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top