nlc.hu
Egészség

Pestisbaktériumot azonosítottak Madagaszkáron

Madagaszkár: a pestisbaktérium ellenálló, emberek között terjedő törzsét azonosították

Ha a bubópestis egy fertőzött bolha csípése révén kialakul, és nem kezelik, a tüdőre is átterjedhet,ilyenkor bubópestisről beszélünk.
pestis

A Yersinia pestis egy ellenálló, emberről emberre terjedő törzsét dokumentálták Madagaszkáron – írja a 24.hu az Észak-Arizonai Egyetem oldala nyomán.

Ez a baktériumfaj felelős a pestisért, amelyet az utóbbi időkben sok helyen sikerült megfékezni, de így is több száz embert érint minden évben világszerte.

Ha a bubópestis egy fertőzött bolha csípése révén kialakul, és nem kezelik, a tüdőre is átterjedhet, ilyenkor tüdőpestisről beszélünk. Ez a betegség legsúlyosabb változata, amely gyors terápia nélkül általában halálos, és a légzőcseppeken keresztül emberek között is képes terjedni.

Dave Wagner, a Észak-Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban a pestis egy, bizonyos antimikrobiális szereknek ellenálló típusát ismertetik.

A pestisjárványok napjainkban rendkívül ritkák, a szakértők szerint ugyanakkor a betegség Kelet-Afrikában, különösen Madagaszkáron ismét erősödik. Mivel a betegségre nincs védőoltás, az elhalálozást a gyors diagnosztikával, illetve kezeléssel lehet megelőzni.

A pestis bizonyos fajtái ma is halálosak lehetnek, 2019-ben fertőzött mormota veséjét ehette meg az a mongol házaspár, akik aztán bubópestisben haltak meg az ország nyugati részén fekvő Ölgij tartományban. 

Világjárványok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top