nlc.hu
Egészség

101 éves korában meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő

101 éves korában meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, aki a világ legboldogabb emberének tartotta magát

Eddie Jaku több koncentrációs tábort is megjárt, majdnem meghalt, de a borzalmak után is a világ legboldogabb emberének tartotta magát.
Eddie Jaku holokauszttúlélő

Százegy éves korában meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, akinek tavaly jelent meg A világ legboldogabb embere című sikerkönyve – írja az AP hírügynökség.

Eddie Jaku 1920 áprilisában született Abraham Jakubowiezként a németországi Lipcsében. Zsidó származása miatt 1933-ban, 13 évesen kirúgták az iskolában, de egy másik városban, álnéven sikerült befejeznie a középiskolát, és precíziós mérnöki képesítést szerzett.

Utólag azt mondta, hogy végzettsége megvédte őt attól, hogy később gázkamrába küldjék, mert rabszolgamunkásként dolgoztatták. Koncentrációs táborokba vitték, a többi között Buchenwaldba és Auschwitzba, ahonnan megszökött, a szülei azonban a gázkamrában haltak meg. Elfogták, de 1945-ben újra megszökött, és hónapokig bujkált, mire az amerikai csapatok rátaláltak. Kolerában és tífuszban szenvedett, és majdnem éhen halt.

1946-ban megházasodott, és feleségével kivándoroltak Ausztráliába, ahol önkéntesként vett részt a Sydney Zsidó Múzeum megalapításában. Azt mondta, amikor az első fia megszületett, rájött, hogy ő a legszerencsésebb ember a Földön.

Nem gyűlölök senkit. A gyűlölet olyan betegség, amely elpusztíthatja az ellenségedet, de téged is elpusztít. A boldogság nem az égből hullik. A kezedben van. Mindent megteszek azért, hogy ez a világ mindenki számára jobb hely legyen

– mondta Jaku egy 2019-es beszédében.

(Kiemelt kép: Louise Kennerley/The Sydney Morning Herald via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top