nlc.hu
Egészség

Zokniban alvás kutatás

Tényleg jobban alszik az, aki zoknit visel éjszaka?

Kétféle ember létezik: aki zokniban alszik éjszaka, és akit a hideg ráz még a gondolatától is. Pedig úgy tűnik, hogy az előbbi típus jár jobban, mert kutatások szerint egyetlen réteg a lábon is képes az alvási minőséget javítani.
Zoknis kutya

Sosem szerettem zokniban aludni, ha mégis valamiért szükség volt rá, reggel úgy ébredtem, hogy már nem volt rajtam. Nem vagyok zokniellenes, sőt, még a legnagyobb nyári melegben is képes vagyok felhúzni, az éjszakai viselése azonban számomra egyszerűen nem komfortos. Nem vagyok ezzel egyedül, a szerkesztőségben végzett röpke kis felmérésem alapján kiderült, sokan mások sem tűrik meg magukon a ruhadarabot éjszaka, de csak hogy ne legyen ennyire egyszerű a képlet, legalább ugyanennyien jelentkeztek be a zoknipártolók klubjába. 

Egy ilyen fontos témát nem szeretnék elbagatellizálni, ezért térjünk is át arra, hogy valójában a legújabb kutatások szerint a zokniviselés egészséges, és jobban alszanak azok, akik ruhába bújtatják a lábujjaikat! 

Zokni rulez! 

Mar De Carlo, a Nemzetközi Szülői és Egészségügyi Intézet professzionális alvástanácsadói szövetségének szerzője és alapítója a Huffingtonpostnak adott interjújában elmagyarázta, hogy a lábra húzott darabok segíthetnek a gyorsabb elalvásban és a mélyebb pihenésben a disztális értágulatnak nevezett folyamat miatt. Ez tulajdonképpen nem jelent mást, mint a vérerek megnyílását, kitágulását a test olyan részein, mint a kezek vagy a lábak. Egy 2007-es tanulmány szerint a bőrhőmérséklet változásai hatással vannak az alvás megkezdésének és fenntartásának képességére, ami De Carlo szerint azért lehetséges, mert a zokniviselés fokozza a vérkeringést és ezáltal a láb vérellátását is, ami viszont csökkenti a test maghőmérsékletét, és ez azt jelzi az agynak, hogy ideje lefeküdni. 

A Sleep Foundation nevű alapítvány osztja ezt a véleményt, ahogyan írják az álmosságot gyakran alacsonyabb testhőmérséklet előzi meg, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy a zokni vagy más lábmelegítő módszerek használata – a test maghőmérsékletének csökkentésével – segíthet gyorsabban elszenderedni

De Carlo arra szintén rámutatott, hogy zokniban csökken az úgynevezett Raynaud-roham esélye. A Raynaud-kór egy a lábujjakat és ujjakat érintő betegség, amelyben a bőrben megszűnik a keringés, ezért az ujjak megduzzadnak és fájnak. Az, hogy a zokni a vértagokat melegen tartja, a vérkeringésre jótékony hatással van, így a betegség okozta kellemetlen tünetek is minimalizálhatóak.  

A szakértő ezen kívül olyan előnyöket is felemlegetett, mint a berepedt sarkak gyógyulása, a hőhullámok megelőzése a test jobb hőmérsékletkontrollja miatt, és nem utolsó sorban az orgazmuspotenciál növekedése is. Tekintettel arra, hogy az orgazmus a nemi szervek megnövekedett véráramlásának eredménye, és hogy a zokni viselése hozzájárul az egészségesebb vérkeringéshez, a felfedezés nem nagy meglepetés. 

De miért jéghideg a lábam?

A hideg lábak hátterében számos ok állhat, például vérszegénység, cukorbetegség, és pajzsmirigy alulműködés, amikben gyógyír lehet egy plusz réteg a lábakon, viszont ez nem minden esetben igaz. 

Ha az alvászavar kiváltó oka egy mélyebben gyökerező probléma, amelyet nem tártak fel és nem kezeltek – például szorongás vagy mentális túlingerlés -, akkor nem jelent megoldást az ágyban viselt zokni.

A kutatás szerint azoknak, akik jobban érzik magukat zoknimentesen, valószínűleg nincs testhőmérséklet problémája.  

Milyen zoknit válasszak hálótársnak? 

Mindenekelőtt tisztát, ne azt, ami egész nap rajtad volt, emellett érdemes a természetes szálakból készült, légáteresztő változatokból szemezgetni, mint például a kasmír, a merinói gyapjú, a bambusz és a pamut. Ami viszont kerülendő, az a kompressziós zokni, kivételt csak az jelent, ha orvosi utasítás ennek a viselete. A kompressziós zokni segít ellensúlyozni a lábakban fellépő, megnövekedett nyomást, ha az ember áll, de fekvés közben ez a funkciója értelemszerűen érvényét veszti.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top