Egészség

Mi a közös a cukorban és a tangában?

Mindkettő befolyásolhatja a hüvelyflóra egészségét. Márpedig ha ott felborul az egyensúly, akkor könnyen kialakulnak gombás vagy bakteriális intim fertőzések. Vegyük sorra, mi minden lehet hatással az intim egészségünkre!

A cukor nemcsak az alakunknak árt

Tudtad, hogy a hüvelygomba fő tápanyagforrása a glükóz? Ezért bármilyen, a vércukorszintet emelő kóros állapot felboríthatja a hüvelyflóra egészségét. Ha habzsoljuk az édességeket, az bizony nemcsak az alakunkra lehet káros hatással. Ugyanígy befolyásolja a hüvelyflórát, ha immunhiányos állapot alakul ki a szervezetünkben – például, ha valaki kemoterápiát kap, akkor fogékonyabb lehet az intim fertőzésekre is.

Mi a közös a cukorban és a tangában?Óvatosan a gyógyszerekkel!

Ha szedtél már életedben antibiotikumot, akkor talán már megtapasztaltad, hogy bizony az is hatással lehet a hüvelyflórádra. Egy-egy ilyen kúrának ugyanis a hüvelyben található hasznos baktériumok is áldozatul esnek, ezért felborulhat az egyensúly. Célszerű ilyenkor a hüvelyflóra egyensúlyát biztosító készítményeket bevetni, hogy minél kisebb esélyt adj a fertőzéseknek. A fogamzásgátló a női nemi hormonok működését befolyásolja, ennek mellékhatásaként okozhat gombás hüvelyfertőzést.

Szexi a tanga, de …

Lehet, hogy elsőre nem gondolnál rá, de az öltözködés is egy fontos tényezője annak, hogy mennyire sikerül megőrizni hüvelyflórád egészségét. Nem mindegy, hogy egy edzés, vagy bármilyen sporttevékenység után hamar átcseréled-e az átizzadt alsóneműdet, vagy magadon hagyva kiváló táptalajt adsz a gombák szaporodásához. Hogy jobban szellőző pamut alapanyagú, vagy pedig mutatós csipkés, de műszálas bugyit választasz. És ha már az alsónemű kinézeténél tartunk: a tanga ugyan az álalános felfogás szerint szexi viselet, de egyáltalán nem előnyös az intim higiénia szempontjából.

Alábbi videónkból kiderül, hogy sokszor a nőknek sem egyértelmű, mivel tesznek jót vagy rosszat intim egészségüknek, és hogy mi minden lehet hatással a hüvelyflóránkra.

 

A VagiNavigátor sorozat a Bayer Hungária Kft. megbízásából készül, épp azzal a céllal, hogy az intim egészség témakörébe tartozó kérdések ne jelentsenek tabut, bátran merjünk beszélni ezekről. Mert ha valamiről nem beszélünk, arról nincs tudásunk, igazából oda sem figyelünk rá. És lehet, hogy ezzel a viselkedéssel az egészségünknek ártunk, mert fel sem tűnik, ha megváltozik testünk működése. A VagiNavigátor pont azoknak jelenthet hathatós segítséget, akik még esetleg nem jutottak el odáig, hogy merjenek kérdezni – a sorozat egyes epizódjai számos kényelmetlennek tűnő kérdést megválaszolnak, irányt mutatnak abban, mi is a helyes hozzáállás, ha az intim egészségünkről van szó.

Mi a közös a cukorban és a tangában?Aki akár a cikket olvasva meg meri fogalmazni, milyen kérdéskörökben bizonytalan, például nem teljesen biztos benne, hogy (fel)ismeri a különbséget a bakteriális eredetű és a gombás hüvelyi fertőzés között, pláne nincs tisztában teljesen azzal, hogy milyen módon gyűjthetünk be ilyen fertőzéseket, annak mindenképpen érdemes a VagiNavigátor YouTube csatornáján körülnéznie, vagy a vaginavigator.hu weboldalon tájékozódnia. Kiderülhet, hogy mi van a szemérem másik oldalán!

További részletekért keresd fel a vaginavigator.hu oldalt!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült. CH-20220920-72

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top