nlc.hu
Egészség

COVID-19 betegség körüli tévhitek

Még mindig sok a COVID-19 betegség körüli tévhit

Egy világjárvány esetében elkerülhetetlen, hogy bizonyos mítoszok szárnyra kapjanak, ám a járvány megfékezése érdekében nem lehet elégszer tisztába tenni a betegséggel és a megelőzéssel kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

A COVID-19 elkapható tárgyak érintésén keresztül is.

A COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, azaz tüsszentéssel, köhögéssel, kilégzéssel apró fertőzött cseppek jutnak a levegőbe. Amennyiben egy tárgy vagy felület ilyen cseppekkel szennyezett, akkor a fertőzés megtörténhet ezek érintésével. Ha tartunk attól, hogy a felület szennyezett lehet, tisztítsuk meg fertőtlenítőszerrel, majd mossunk kezet1.

A vírust terjesztik a szúnyogok.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szúnyogok csípése képes lenne terjeszteni a COVID-19-et. A vírus átterjedhet köhögésből, tüsszögésből származó légúti cseppeken vagy a beteg nyálán keresztül, vagy ilyen cseppekkel fertőzött tárgy érintésével1.

Ha nem érzed magad rosszul, nem vagy fertőzött.

Előfordul, hogy koronavírussal fertőzött emberek egyáltalán nem, vagy csak minimális tüneteket észlelnek magukon. Mivel tünetmentesen is hordozhatjuk a vírust, mindannyiunknak ugyanolyan óvintézkedésekhez kell tartanunk magunkat1, 2.

Hőmérőzéssel biztosra mondható, hogy valaki beteg-e vagy sem.

Tünetmentesen is hordozhatjuk a vírust. Fotó: Profimedia

Tünetmentesen is hordozhatjuk a vírust (Fotó: Profimedia)

Bár a láz az egyik tünete lehet a COVID-19-nek, ez nem mindenkinél jelentkezik. Egyes emberek szervezete más és más mértékben produkálja a lázat, emellett a különböző COVID–19-variánsok eltérő tüneteket okozhatnak. Egyes variánsok tünetei könnyen összetéveszthetőek egy hétköznapi nátha vagy az allergia tüneteivel is1, 2

A negatív COVID-19 teszt azt jelenti, hogy nem vagyunk fertőzöttek.

A koronavírus-fertőzés kimutatására több módszer is létezik. Van, amelyhez laboratóriumi háttér szükséges, és van, amely akár otthon is könnyen és gyorsan elvégezhető. A különféle vizsgálati módszerek használhatósága és az általuk szolgáltatott eredmények információtartalma eltérő, ezáltal az alkalmazhatóságuk is különbözik. Az otthon elvégzett antigén gyorsteszt a nyálkahártyán jelen lévő vírus kimutatására alkalmas. Ha az eredmény negatív, még nem jelenti azt, hogy nem vagyunk fertőzöttek, mivel a teszt a fertőzés korai szakaszában még negatív eredményt adhat3.

Csak egyszer fertőződhetünk meg koronavírussal.

Bár a megbetegedés ad némi természetes immunitást a további megfertőződéssel szemben, de idővel ez csökkenhet. Emellett egy másik vírusvariáns is okozhat betegséget1.

A gyerekek nem kaphatják el a fertőzést.

A COVID-19 a gyermekeket is érintheti. Jellemzően enyhébb lefolyású esetek fordulnak elő, de ez nem zárja ki a súlyos esetek előfordulását. A járványügyi szerepük jelentős, mivel ők is megfertőződhetnek a koronavírussal, átadhatják másoknak4.

A COVID-19 a gyermekeket is érintheti. Fotó: profimedia

A COVID-19 a gyermekeket is érintheti (Fotó: Profimedia)

A nyájimmunitás véget vet a járványnak, így nem szükséges az oltást beadatni.

A koronavírus esetén a variánsok változatossága és a tulajdonságai miatt nem beszélhetünk nyájimmunitásról. A nyájimmunitás fogalma arra utal, amikor egy fertőző betegség terjedése lelassul vagy megáll azzal, hogy a populációban elegendő számú emberben alakul ki védettség a betegség átvészelésével vagy védőoltásoknak köszönhetően, azaz a népesség elég nagy hányadának beoltása védettséget biztosíthat a be nem oltottak számára is.

A világjárvány és az oltási programok óta tapasztaltak alapján kijelenthető, a védőoltások hatására COVID-19 elleni specifikus immunválasz alakul ki, és jelentősen csökken a valószínűsége a súlyos tünetekkel vagy szövődményekkel járó fertőzés kialakulásának, illetve a kórházi kezelés szükségességének5.

A COVID-19 elleni vakcinák COVID-19 betegséget okoznak.

A COVID-19 elleni vakcinák nem tartalmazzák a betegséget okozó élő vírust és nem képesek COVID-19 fertőzést kiváltani. Ezek a vakcinák megtanítják az immunrendszert arra, hogyan ismerje fel és küzdje le a COVID-19 betegséget okozó vírust. Mint minden védőoltás vagy gyógyszer esetén, úgy a COVID-19 elleni vakcináknál is előfordulhatnak mellékhatások, nem kívánt panaszok (pl. érzékenység, fájdalom az oltás helyén, hőemelkedés, átmeneti gyengeség), melyek az immunrendszer oltásra adott természetes válaszának tünetei1, 6.

A COVID-19 elleni vakcina módosítja a DNS-ünket.

A vakcinák nem változtatják meg a DNS-ünket. A hírvivő RNS (messenger RNS, mRNS) alapú és vírusvektor alapú vakcinák utasításokat, ún. genetikai információt juttatnak a sejteknek ahhoz, hogy elkezdjék kiépíteni a védelmet a COVID-19-et okozó vírus ellen. Ez a genetikai anyag sohasem lép be a sejtmagba, vagyis oda, ahol a DNS található.

 

Referenciák:

1 NNK Egészségvonal: https://egeszsegvonal.gov.hu/covid-19/megelozo-lehetosegek.html

2 Egészségügyi Világszervezet. Coronavirus disease (COVID-19) Overview. https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1 Utolsó megtekintés: 2022.11.09.

3 NNK Egészségvonal: Koronavírustesztek típusai https://egeszsegvonal.gov.hu/covid-19/koronavirus-tesztek/306-koronavirustesztek-tipusai.html#antigngyorsteszt   Utolsó megtekintés: 2022.11.09.

4 Centers for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/planning/children/6-things-to-know.html  Utolsó megtekintés: 2022.11.09.

5 NNK Egészségvonal Védőoltások típusai, Nyájimmunitás https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/oltastipusok.html?highlight=WyJueWFqaW1tdW5pdGFzIl0= Utolsó megtekintés: 2022.11.09.

6 Centers for Disease Control and Prevention Myths and Facts about COVID-19 Vaccines https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html Utolsó megtekintés: 2022.11.09.

PP-UNP-HUN-0155, OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/73840-2/2022 Anyag lezárás dátuma: 2022.11.14. Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A jelen cikk nem helyettesíti kezelőorvos tanácsát az oltásokra vonatkozóan. Koronavírus elleni védőoltásokra vonatkozó vagy személyre szóló egészségügyi tanácsért forduljon kezelőorvosához.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top