nlc.hu
Egészség

Beöntés szülés előtt

Amiről ritkán beszélünk: kötelező-e a beöntés szülés előtt?

A beöntés nem kötelező, de a rutineljárások közé tartozik, így akár hüvelyi szüléssel, akár császármetszéssel hozzuk világra a gyermekünket, jó eséllyel részünk lesz beöntésben előtte.

Magyarországon a legtöbb kórházban rutinszerűen végzik a beöntést szülés előtt a kismamáknál, ami a bélrendszer végső szakaszának tisztítását jelenti. Ez a kicsit kellemetlen eljárás egyébként nem kötelező, és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem is ajánlja feltétlenül, de a rutineljárások közé tartozik, egyébként érthető okokból.

„Az olyan rutineljárások alkalmazása az alacsony kockázati besorolású anyáknál, mint a vajúdás során a beöntés, a borotválás, a kanül betétele a WHO szülésvezetési ajánlása alapján a „bizonyítottan káros vagy hatástalan, ezért kerülendő eljárások” listáján első helyeken állnak (WHO 1996)” – olvasható Rados Melinda: Az anyai szülési stressz biopszichoszociális szemléletű vizsgálata a privát szféra, az intimitás és a szülésznői támogatás kiemelésével című doktori értekezésben

A beöntésre leggyakrabban akkor kerül sor, ha sürget az idő és menni kell császármetszésre vagy a szülőszobára hirtelen, egyéb iránt inkább hashajtóval, kúppal szokták megoldani a tisztítást. Azért van szükség a bélrendszer végső szakaszának tisztítására, mert a baba feje áthalad a kismedencén, ami miatt a bélsarat kitolhatja maga előtt. Egyrészt higiénés okokból is érdemes megszabadulni emiatt a bélsártól a szülés előtt, hiszen így elkerülhető, hogy a bélsárral együtt szülessen meg a baba, másrészt pedig a bélsár akár leszűkítheti a születéshez szükséges helyet is a baba számára. Ez legalábbis a legegyszerűbb oka annak, hogy a beöntést rutinszerűen alkalmazzák szülés előtt.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A beöntés során meleg vizet pumpálnak a végbélbe, ami hígítja az ott esetleg jelenlévő bélsarat, így tud rövid idő alatt, hasmenéses állagú széklet távozni a szervezetből. Természetesen igyekeznek kíméletesen végezni ezt a műveletet, síkosítót használnak, mielőtt bevezetik a csövet nagyjából 8-10 centiméter mélyen a végbélbe. A meleg vízzel töltött kannát a csőhöz csatolják, 30-40 centiméter magasra emelik, és így folyik le lassan a benne lévő víz a végbélbe.

Általában ehhez a művelethez bal oldalra kell feküdni és felhúzni a jobb lábat, hogy könnyebben menjen a folyamat. Mindez nem a világ legkellemesebb élménye, de elvileg nem járhat fájdalommal, ha mégis fájdalmat éreznénk, mindenképp jelezni kell a műveletet végző szakembernek. A bélsár távozásán kívül még az is előnye lehet a beöntésnek, hogy a meleg víz a méh izmaira is hatással van, és gyorsíthatja a vajúdás, tágulás folyamatát. Fontos tudni azonban, hogy mivel nem kötelező eljárás, ezért vissza is utasíthatjuk elméletben a beöntést szülés előtt, de persze az a legjobb, ha jó előre egyeztetjük már ezt a kérdést is a szülésznővel, hogy az adott kórházban mi az eljárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top