nlc.hu
Egészség

Rendszeres edzés

Ez a kulcs ahhoz, hogy tartsd magad az edzéstervhez

A kutatások megmutatják, mi a kulcsa annak, hogy hosszú távon is aktívak maradjunk és ne a kanapén tespedjünk az edzés helyett.

Januárban mindenki, de tényleg MINDENKI elhatározza, hogy diétába kezd és többet fog mozogni. Az ma már nem is kérdés, hogy a testmozgás jót tesz, tanulmányok sora bizonyítja, hogy a fizikai aktivitás az egészség és a jó közérzet egyik kulcsa. De ha az edzés nem része a napi rutinnak, akkor nehéz kitartani mellette. Felmérések szerint például az amerikai felnőttek kevesebb mint egynegyede végez hetente testmozgást, ez valószínűleg a mi hazánkban sincs nagyon másképp.

Egy tavaly tavasszal közzétett tanulmányban a kutatók 12 hónapon keresztül követték az új edzőtermi tagsággal rendelkező kezdőket, és arra kérték őket, hogy töltsenek ki kérdőíveket a tapasztalataikról. A tanulmány három olyan elemet azonosított, amely a résztvevőket arra késztette, hogy kitartsanak a rendszeres testmozgás mellett:

  1. az élvezetes tevékenység kiválasztása – olyasmi, amit a résztvevők alig vártak;
  2. az hatékonyság érzése – azaz a résztvevők hittek abban, hogy sikerrel járhatnak;
  3. valamint a barátok és a család szociális támogatása.

A társadalmi támogatás gyakran felmerül az edzésrutin fenntartásával kapcsolatos szakirodalomban. A Physiology című folyóiratban tavaly megjelent tanulmányban a vizsgálati alanyokat arra kérték, hogy baráti támogatással és anélkül vegyenek részt az erőkifejtős próbán. A szociális támogatással rendelkező személyek jobban teljesítettek a a kihíváson, és a teszt nehézségi szintjét alacsonyabbnak ítélték – még a teszt nehezebb szakaszaiban is.

BRidget Jones edz

BRidget Jones is mindig próbálkozott az edzéssel (fotó: Profimedia)

Mit jelent pontosan a társas támogatás a testmozgás terén? A kanadai kutatók által közzétett áttekintés pontosan meghatározza, hogy milyen típusú társas támogatások segítik az embereket abban, hogy kitartsanak az edzésprogramok mellett. Megállapították, hogy az érzelmi támogatás fontos összetevője az edzésprogramok elkezdésének és fenntartásának. Az érzelmi támogatás lehet valaki, akinek panaszkodhatsz, ha nincs kedved elindulni a futásra, vagy valaki, aki motivál, ha nehéznek érzed a feladatot.

A gyakorlati támogatás – például egy fuvar az edzőterembe vagy egy ajándék edzőfelszerelés – nem segítette a résztvevőket abban, hogy új edzésprogramot kezdjenek, de segítette őket abban, hogy fenntartsák a fizikai aktivitásukat. Ha már korábban is belevágtál egy edzésprogramba, valószínűleg találkoztál már olyan emberrel, aki aggódik érted, hogy túlterheled magad, vagy hogy esetleg megsérülsz.

A kutatások az ilyen típusú megjegyzéseket negatív társadalmi támogatásnak minősítették, és megállapították, hogy ezek csak arra késztetik az embereket, hogy kevesebbet sportoljanak.

A kutatók vegyes eredményeket találtak a társadalmi támogatás forrását illetően. Egyes tanulmányok például azt találták, hogy a másik fél vagy a társak támogatása nagymértékben javította a résztvevők esélyeit arra, hogy kitartsanak az edzésprogram mellett, míg mások szerint ez a fajta támogatás alig vagy egyáltalán nem okozott különbséget. Sőt, egyes tanulmányok szerint a barátok és családtagok bátorítása miatt a résztvevők a jövőben kisebb valószínűséggel fognak edzeni.

Bár ez meglepően hangozhat, a kutatási eredmények arra mutatnak, hogy ha az embereket a barátaik, társaik nyomást gyakorolnak a fizikai aktivitásra, akkor visszariadnak a testmozgástól.

A válasz talán a felfogásban rejlik: ha az emberek azt hiszik, hogy kényszerítik őket valamire, nagyobb valószínűséggel lázadnak ellene, ám amikor azt érzik, hogy valaki támogatja a tervüket, ennek nagyobb valószínűséggel lesz pozitív hatása a kitartásukra. A tanulság: vannak fontos elemek, amelyek segíthetnek abban, hogy kitartsunk egy edzésprogram mellett. Válasszunk olyan tevékenységet, amelyet szívesen végzünk, ápoljuk a hitet magunkban, hogy képesek vagyunk elérni a céljainkat, és találjunk egy olyan társas támogató rendszert, amely bátorít és segít, de nem gyakorol nyomást vagy kényszerít minket a testmozgásra.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top