nlc.hu
Egészség

Furcsa ráktünet

Azt hitte, az alkoholtól fáj a feje, de kiderült, hogy rákos

Egy fiatal diplomás azt hitte, hogy allergiás lett az alkoholra, de később kiderült, hogy rákos.

Izzy Fletcher, Derbyből, munka után egy italra ment, amikor az egyik pohár elviselhetetlen fejfájást okozott neki. Olyan súlyos volt a fájdalom, hogy a 23 éves lánynak korán haza kellett mennie, mert úgy érezte, „fel fog robbanni” a feje.

Izzy akkoriban arra gondolt, hogy allergiás lehet az alkohol valamely összetevőjére, vagy kifejlett „alkoholallergiája” lehet.

Később folyamatos köhögése lett, és úgy döntött, hogy orvoshoz kell mennie, ki kell vizsgáltatnia magát. A Southamptoni Egyetemi Kórházban végzett vizsgálatok sorozata után január 10-én Izzynél második stádiumú Hodgkin limfómát diagnosztizáltak. Ez a vérrák ritka formája, amely a szervezet nyirokrendszerében képződik.

A diagnózis ellenére Izzy, aki ezen a héten kezdte meg a kemoterápiát, azt mondja, megkönnyebbülés volt tudni, hogy nem „bolondult meg”.

Izzy most szeretné megosztani történetét, hogy bátorítson másokat, akik esetleg ugyanazokat a dolgokat tapasztalják, mint ő, hogy mielőbb forduljanak orvoshoz.

Izzy elmondta: „A legnagyobb dolog, amit ebből tanultam, az az, hogy ha valami miatt aggódsz, menj és nézesd meg.”

A Hodgkin-kór és a non-Hodgkin limfóma általános és leggyakoribb tünete a nyirokcsomók megnagyobbodása, amit nem kísér fájdalom. Ha a hónalj, a lágyék vagy a nyak tájékán megduzzadt, 1-1,5 cm-nél nagyobb nyirokcsomókat tapintunk ki, ami 4 hét alatt sem múlik el, feltétlenül forduljunk orvoshoz.  nyirokcsomó-duzzanat mellett a limfóma kísérő tünete lehet az éjszakai verejtékezés, a fáradékonyság és a kiújuló, látszólag ok nélküli magas láz is. Ha nem célunk a fogyás, és diétába sem kezdtünk, viszont a testsúlyunk 10-20 százalékától fél év alatt mégis megszabadultunk, vizsgáltassuk ki magunkat egy szakemberrel!

fogja a fejét egy lány

fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top