nlc.hu
Egészség

Ezért halnak meg itthon ilyen sokan tüdőrákban

Ezért halnak meg itthon ilyen sokan tüdőrákban

A hazai halálozások negyedéért a rák felelt, vagyis minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon

A friss felmérések szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban az uniós országok közül. A legfrissebb adatok szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget. A halálozások negyedéért a rák felelt, vagyis minden negyedik ember rákban hal meg Magyarországon, írja az RTL a Magyar Rákellenes Liga Konferenciáján elhangzottak alapján. Mint kiderült, a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, évente 9 ezer embernél mutatják ki a tüdőrák valamilyen változatát Magyarországon. És majdnem ugyanennyien, 8 ezren halnak meg a betegségben. Utóbbi leggyakoribb oka, hogy késői stádiumban kerül diagnózisra, és a kezelési lehetőségek ilyenkor beszűkültebbé válnak.

Férfit ápolnak az intenzív osztályon

Fotó: Getty Images

A konferencián az is elhangzott, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb a rákkal összefüggő halálozási arány.

A legfrissebb számokat a Magyar Rákellenes Liga konferenciáján ismertették. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint élete során minden harmadik magyar embernél mutatnak ki rosszindulatú daganatot. És minden negyedik emberéletért a rák a felelős. A legfrissebb adatok szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget. Uniós összevetésről 2019-esek a legfrissebb adatok.

Tudtad?

Izraeli tudósok a tüdőrák kockázatának új szűrővizsgálatát fejlesztették ki, melyhez elég egy egyszerű vérvétel – jelentette be a Weizman Tudományos Intézet (WIS) vasárnap. A vérvizsgálat a sejteknek azt a képességét méri, ahogy a genetikai károsodásra válaszolnak – írták a WIS tudósai és brit kollégáik a Journal of the National Cancer Institute-Cancer Spectrum című szaklap aktuális számában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top