nlc.hu
Egészség

Napégés: megelőzés és hatékony praktikák

Napégés: megelőzés és hatékony praktikák

Bár régóta tudjuk, hogy a fényvédelemre az év 365 napján gondolnunk kellene, a napégés mégis sokak életét megkeseríti. Mutatjuk, hogyan érdemes védekezni.
Fiatal nő vállán megcsillan a napfény, és látható a naptejjel megrajzolt napocska

Biológia órán megtanultuk, az emberi bőr az UV sugárzás miatt égési sérüléseket szenvedhet, ami a bőr gyulladásával, vörösségével, érzékenységével, fájdalmával és hámlásával jár. Az UV-sugárzás két fő típusa van: az UV-A és az UV-B sugárzás.

A bőr napégéséért az UV-B sugárzás a leginkább felelős, ez ugyanis rövidebb hullámhosszú, erősebb, és hatékonyabban hatol a bőrbe, ahol aztán roncsolja a bőrsejtek DNS-ét. Súlyosabb esetekben ez a folyamat rákot is okozhat. Bár az UV-A sugárzás is károsítja a bőrt, mivel hosszabb hullámhosszú, az égéshez ugyan nem vezet, de a bőr korai öregedéséhez annál inkább. Ilyenkor a bőr kollagén és elasztin rostjai károsodnak, amelyek az egészséges bőr szerkezetének megőrzésében kapnak fontos szerepet. Ezért is hatványozottan fontos, hogy egész évben fényvédővel védjük a bőrünket, a meleg hónapokban pedig fényvédő krémeket, kalapot, szemüveget, hosszú ruhát haszáljunk.

Napégés: hogyan gyógyítsuk a napon leégett bőrt?

Ha már megtörtént a baj, így érdemes ápolni, gyógyítani a napégett bőrt:

  • Hűtsük le a bőrt: A hideg borogatás, netán egy hideg fürdővíz hozzájárul a gyulladás és a fájdalom csökkentéséhez.
  • Igyunk sok folyadékot: A napégés a test dehidratációjához vezet, éppen ezért fokozottan oda kell figyelni a vízfogyasztásra.
  • Hidratáljuk a bőrt: Használjunk bőségesen olyan hidratáló krémeket, amelyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket, illatanyagokat. Az irritáció elkerülése végett érdemes kerülni a szappant, az alkoholos szépségápolási termékeket.
  • Ne dörzsöljük a bőrt: A napégett bőr kaparása, vakarása, dörzsölése csak ront a helyzeten.
  • Forduljunk bőrgyógyászhoz: Amennyiben nagyon súlyos a helyzet, keressünk fel egy szakembert, hogy a megfelelő kezeléssel mielőbb megszabaduljunk a fájdalomtól.

Házi gyógymódok napégésre

Míg súlyos esetekben fontos, hogy szakemberhez forduljunk, enyhébb bőrpír és fájdalom esetén néhány hatékony házi gyógymód is bevethető:

  • Az aloe vera zseléje kiváló természetes hidratáló és gyulladáscsökkentő.
  • A joghurtban található tejsav segíthet a bőr pH-értékének visszaállításában, és szinte azonnal csökkenti a fájdalmat, pláne akkor, ha a joghurt hideg.
  • A kamillatea ugyancsak gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. Készítsünk belőle főzetet, majd csináljunk belőle borogatást.
  • A C-vitamin segíthet a bőr gyorsabb gyógyulásában.
  • A kókuszolaj kiváló természetes hidratáló, ami bizonyítottan hozzájárul a bőr gyors regenerálódásához.

Forrás: Skincancer Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top