nlc.hu
Egészség

A szociális ellátórendszerhez kerülnek a kórházi elfekvők

Megjelent a tervezet, ez lesz a kórházi elfekvők sorsa

A szociális ellátórendszerhez kerülnek az ápolási osztályokon lévő ágyak, íme a részletek intézményekkel és ágyszámokkal.
Beteg egy kórházi ágyon fekszik

Társadalmi vitára bocsátották azt a rendelettervezetet, amely pontosítja, hogy – a köznyelvben elfekvőnek nevezett – ápolási osztályokon működő több száz ágy hogyan kerül át a kórházaktól a szociális ellátórendszerhez – írja a 24.hu.

A Pintér Sándor aláírt rendelettervezet öt vidéki és egy budapesti kórház több mint háromszáz ágyáról rendelkezik. A tervek szerint Oroszlányból 70, az Észak-Budai Szent János Centrumkórházból 100 ágy kerülne át egy-egy közeli szociális intézményhez.

A betegek a dombóvári kórházból Pincehelyre (39 ágy), Szombathelyről Celldömölkre (40 ágy), Nyíregyházáról Vásárosnaménybe (60 ágy), Karcagról pedig Kunhegyesre (25 ágy) kerülnének július elsejétől.

Azokat a jogszabályokat, amelyek tartalmazzák, hogy a kórházi elfekvők ágyai a szakápolási központokhoz kerülnének, már korábban elfogadták, a mostani rendelet csak részletszabályokat tartalmazza. Az átalakítás indoklása szerint a kórházi ellátás ezeknél a betegeknél indokolatlan, és a párhuzamosságokat szeretnék felszámolni.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a változás nem jár a betegek átköltöztetésével. Az érintett kórházak ápolási osztályai az eredeti helyükön működnek tovább, és maga az épület vagy annak része kerül át a gondoskodáspolitikáért felelős ágazat irányítása alá. Mint írják, az így átvett intézmények szakápolási központ formájában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működnek majd tovább, az ápoltak ellátása pedig a megszokott helyszínen történik az ágazati átvétel után is.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top