nlc.hu
Egészség

Személyre szabott fogamzásgátlás

Lényeges: ezért fontos, hogy egyéni, személyre szabott legyen a fogamzásgátlás!

Az ENSZ adatai alapján Európában a tabletta és a gumióvszer a leggyakrabban használt eszközök, de a megfelelő fogamzásgátlási módszert az életkor, az élethelyzet és az egészségi állapot függvényében érdemes egyénileg kiválasztani.

A nem kívánt terhességek megelőzési megoldásai évezredek óta foglalkoztatják az emberiséget. Ma már számos születésszabályozó eszköz érhető el és világszerte 922 millió reproduktív korú nő (vagy partnere) használ valamilyen fogamzásgátlót. De miért fontos a személyre szabott fogamzásgátlás?

„Nem létezik olyan fogamzásgátló módszer, amely mindenki számára ugyanolyan mértékben hatékony lenne. Minden esetben fontos, hogy a fogamzásgátlás egyénre szabott legyen és hogy felmérjük az olyan egészségügyi rizikófaktorokat, mint például az életkor, a súly, a dohányzás, a kardiovaszkuláris rizikó, a trombóziskockázat, a migrénes előzmények, a szoptatás, illetve a szülés utáni állapot. Fel kell mérni azokat az alapbetegségeket is, melyek állapota rosszabbodhat egy esetleges nem kívánt terhesség bekövetkezése esetén. Ilyenek lehetnek az emlő rosszindulatú megbetegedései, a súlyos cukorbetegség vagy például az epilepszia” – tanácsolja Dr. Juhász Róbert, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

A fogamzásgátló tabletta, mint a legelterjedtebb fogamzásgátló módszer

A fogamzásgátló tabletta az egyik legkényelmesebb és legpraktikusabb fogamzásgátlási módszer. Az első tabletta 1960-ban jelent meg, azóta is ez az egyik legkedveltebb eszköz a nem kívánt terhesség elkerülésére.

Fogamzásgátló módszerek

Fotó: Getty Images

A tablettával a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat juttatunk a szervezetbe. A fogamzásgátló tabletták hatékonysága igen megbízható. Gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását, a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát. A hatékonyságuk mellett, mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is előfordulhatnak. Ennek valószínűségét a dohányzás, az alkoholizmus, a trombózisra való hajlam és az idősebb életkor lényegesen növelheti.

A lehetséges mellékhatásokon túl azonban fontos megemlíteni a hormonális fogamzásgátlás lehetséges kedvező hatásait is: a havi vérzés kiszámíthatóvá válik, a vérzés mennyisége csökkenhet, csökkenhet a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye, javulást mutathat a korábban fájdalmas menzesz.

A fogamzásgátló gyógyszert minden esetben a nőgyógyász írja fel fizikális és laboratóriumi kivizsgálást követően, az egyéni igények és az egészségügyi állapot figyelembevételével. A személyre szabott fogamzásgátló kiválasztásával elkerülhető lehet a testsúly változása – a hízás –, illetve megtartott lehet a libidó is. A tabletta megbízható védelmet nyújt a teherbe esés ellen, de csak akkor, ha az előírásnak megfelelően, pontosan alkalmazzuk.

Nem mindenkinek ajánlott a tabletta, számos tényező befolyásolja a fogamzásgátlási módszert!

  • A nőgyógyász szakorvosnál való első megjelenéskor a méhnyakrákszűrés elvégzésén túl alapvető fontosságú a kórtörténet alapos felvétele. Bizonyos örökletes és nem örökletes szív- és érrendszeri betegségek, májbetegségek és véralvadási zavarok esetén tilos fogamzásgátló tabletta szedése. Ennek oka, hogy a fogamzásgátló kismértékben növelheti a vérrögképződés esélyét, valamint, hogy hatóanyagai a májban bomlanak le.
  • Nem javasolt fogamzásgátló tablettát szedni tisztázatlan hátterű hüvelyi vérzés esetén, vagy amennyiben a családban emlőrák fordult elő. Ilyen esetekben, amikor a hormonbevitel ellenjavallt, alkalmas lehet például méhen belüli eszköz használata.
  • Fontos kérdés, hogy szed-e valaki állandó jelleggel gyógyszereket. Bizonyos altatók és antibiotikumok csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát.
  • Életvitelünkben szintén lehetnek olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az ajánlható fogamzásgátlási módszert. A dohányzás káros hatásaival legtöbben tisztában vannak. 35 éves életkor feletti dohányzó hölgyeknek például nem javasolt a fogamzásgátló tabletta szedése, mert esetükben a trombózis (vérrögképződés) kockázata sokszorosa a nem dohányzókénak.

„(…) 100 százalékos fogamzásgátló módszer nem létezik. Az, hogy számunkra ténylegesen melyik a legmegfelelőbb módszer, az életkorunktól, az élethelyzetünktől, az egyéni igényeinktől és az egészségi állapotunktól függ. Ezért mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik fogamzásgátlási eszköz mellett, mindenképpen kérjük ki a nőgyógyászunk tanácsát és beszélgessünk vele nyíltan a lehetőségekről” – hangsúlyozza Dr. Juhász Róbert.

Milyen lehetőségeink vannak még?

  • Fogamzásgátló injekció: A fogamzásgátló injekció gátolja a tüszőérést és az ovulációt. Hatására sűrűbbé válik a méhnyaknyák, ami akadályozza a sperma méhbe történő bejutását. Miután csak progesztagén komponenst tartalmaz, olyan hölgyek is használhatják, akiknek nem javasolt az ösztrogén szedése. Az injekciót három havonta az orvos adja be.
  • Hüvelygyűrű: A hüvelygyűrű ösztrogén és progesztagén komponenst tartalmazó, rugalmas anyagból készült puha gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni. A hormonok a hüvely nyálkahártyáján keresztül jutnak be a szervezetbe. A gyűrűt első használat esetén a menstruáció első napján kell feltenni, majd 21 nap után kell eltávolítani. Ezután jelentkezik a menstruáció. 7 nap elteltével kell újra felhelyezni a hüvelybe az újabb fogamzásgátló eszközt, a következő hónapokban pedig a 21/7 napos periódusnak megfelelően kell alkalmazni. Használata ideális azoknak, akik feledékenyebbek, és így például a tablettaszedés nem a legjobb módszer számukra.
  • Méhen belüli hormonleadó rendszer: A sárgatesthormont tartalmazó méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek évekre szóló fogamzásgátlást biztosítanak.  A hormontartalmú spirál függőleges része kicsit vaskosabb, és innen szabadul fel az a hormonmennyiség, amely a hosszú távú hormonális védelmet nyújtja a nem kívánt terhesség megelőzéséhez. Az eszközt minden esetben nőgyógyász helyezi fel az előzetes vizsgálatokat – mint például a rákszűrés – követően a menstruáció első napján, amikor még nem annyira erős a vérzés. A jól felhelyezett spirált nem lehet érezni, illetve a szexuális együttlétek alatt sem okoz problémát vagy fájdalmat egyik fél számára sem.
  • Fogamzásgátló tapasz: A tapasz esetében fogamzásgátló hormonok a bőrön keresztül szívódnak fel, a gyomor-bél rendszer és a máj megkerülésével. A tapaszon át a hatóanyagok felszabadulása folyamatos és egyenletes, így a szervezetben a hormonszint tartósan alacsony. 3 héten keresztül hetente 1-1 tapaszt kell felhelyezni a száraz, sérülésmentes bőrre (a fenék, a has, a felkar külső vagy a hát felső részére), majd 1 hetes tapaszmentes időszak következik. Az első tapaszt a menstruáció első napján kell feltenni, majd 7 naponta kell cseréni. A 3. hét után következik a 7 napos pihenőidő, utána pedig kezdődik elölről a 3 hetes periódus. Ha feledékenyebbek vagyunk, érdemes emlékeztetőt beállítani, hogy mikor kell feltenni és levenni. Lehetőleg mindig ugyanazokon a napokon cseréljük a fogamzásgátló tapaszt, és érdemes minden alkalommal új helyre ragasztani, hogy elkerüljük a bőrirritációt.

    A jelen cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. A jelen cikk kizárólag általános információk átadására szolgál, nem helyettesíti az egyedi orvosi konzultációt! A személyes egészségi állapotának megfelelő, lehetőségekre vonatkozó kérdéseivel, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

(Források: itt, itt és itt)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top