nlc.hu
Egészség

A víz eltarthatósági ideje

A víznek van eltarthatósági ideje? Az egészséged érdekében ezt jobb, ha betartod

Meddig lehet felhasználni a csapvizet, szűrt vizet vagy épp a palackozott vizet? Segítünk!

A csapvíz egész éjszakán át a pohárban marad, másnapra fura ízű lehet, de egészségügyi szempontból valószínűleg nem fog ártani, ha megisszuk. Az általános szabály az, hogy a csapvíz körülbelül 6 hónapig tartható el – feltéve, hogy élelmiszer-minőségű, fertőtlenített tartályokba kerül. Ezután a klóros kezelés fokozatosan veszít hatásából.

Víz eltarthatósága

(Fotó: Getty Images)

Hasonló a helyzet a szűrt víz esetében is: a szűrő hiába távolítja el a vízből a káros anyagokat, abban a pillanatban, hogy kölcsönhatásba lép a levegővel, kedvezőtlen folyamatok indulnak be, amelyek hatással lehetnek az ízére, és potenciálisan betegségeket okozhatnak.

Mi a helyzet a palackozott vízzel?

A palackozott víz hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik: palackozott vizek jellemzően 2 évig fogyaszthatók, amennyiben lezárva, hűvös és árnyékos helyen tartjuk őket. Amint azonban az ajkak vagy az ujjak hozzáérnek a nyitott palackhoz, különféle mikroorganizmusok juthatnak bele, amelyek elszaporodva betegségeket idézhetnek elő.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top