nlc.hu
Egészség

Az MRI a legújabb hollywoodi őrület, de ez nem jó

Újabb hollywoodi őrület: teljes testes MRI-vizsgálatot promóz Kim Kardashian, de ez nem jó

Kim Kardashian „életmentő” teljes testes MRI-vizsgálatot népszerűsít az Instagramján: a beavatkozás, ami röpke 800 ezer forintba kerül, azonban szükségtelenül elvégezve még káros is lehet – állítják a szakértők.

Kim Kardashian nemrég az Instagramon arra buzdította rajongóit, hogy végeztessenek vizsgálatot a Prenuvo nevű MRI-géppel, ami szerinte képes korai stádiumban, a tünetek megjelenése előtt felismerni olyan betegségeket, mint a rák és az aneurizma. A dolog érdekessége, hogy a valóságshow-sztár állítólag nem kapott pénzt a promóért, hanem őszintén hisz az eljárásban.

A vizsgálat, amelyen Kim Kardashian átesett, a cég honlapja szerint olyan dolgokat keres, mint a porckorongsérv, mozgásszervi betegségek, a májbetegség és a sclerosis multiplex. A celeb által elvégzett teljes testszkennelés 2500 dollárba, vagyis kicsivel több, mint 800 ezer forintba kerül, és körülbelül 60 percet vesz igénybe.

A cég kínál még egy 45 percig tartó fej- és törzsvizsgálatot is, amely 1799 dollárba fáj, valamint egy 20 percig tartó törzsvizsgálatot is, amely kedvező áron, 999 dollárért elvégeztethető. A dolog nehézsége az, hogy ezeket a vizsgálatokat nem fedezi az egészségbiztosítás, így ha valaki igénybe akarja venni, akkor zsebből kell kifizetnie.

Mint ahogy az lenni szokott, Kim után több hollywoodi celeb is felült a trendvonatra: Paris Hilton, Cindy Crawford, Miranda Kerr és Kris Jenner is nyilvánosságra hozta a szkenneléssel kapcsolatos tapasztalatait.

De van-e értelme a vizsgálatnak?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy attól függ.

Bizonyos magas kockázatú betegek esetében a megelőző teljes testszkennelés igenis hasznos lehet. A European Journal of Radiology című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint az egész testre kiterjedő MRI-vel „számos olyan betegséget ismertek fel, amelyek tünetmentes felnőttek nagy mintájában terápiás beavatkozásokhoz vezetnek”. Ugyanakkor az MRI nem megfelelő minden rosszindulatú daganat, például a vastagbél-, a pajzsmirigy- és az emlőrák kimutatására; így kiegészítő szűrési módszerként szolgálhat az egészségtudatos egyéneknek. Legalábbis azoknak, akik van felesleges pár ezer dollárjuk ilyesmire.

MRI viszgálatFotó: Getty Images

MRI-vizsgálat (Fotó: Getty Images)

Azonban mint mindennek, ennek is megvan az árnyoldala: az átlagos egészséges ember számára a legnagyobb problémát a túlkezelés esélye jelenti. Az orvosi eljárásoknak komoly költségei vannak, és sok embernek vannak olyan apró csomók a testében, amelyek soha nem okoznak nekik problémát, de aggodalomra adnak okot, ha egy vizsgálat során megtalálják őket. Ha az MRI kiszűri őket, az könnyen ahhoz vezethet, hogy olyan további beavatkozásoknak vetik alá magukat a páciensek, amikre igazából semmi szükség.

Matthew Davenport, az Amerikai Radiológiai Kollégium Minőségi és Biztonsági Bizottságának alelnöke decemberben azt nyilatkozta az Insidernek, hogy a vizsgálat éppen emiatt „szörnyű ötlet”.

Davenport arra figyelmeztetett, hogy a vizsgálatok kárt okozhatnak a betegeknek azzal, hogy szükségtelen vizsgálatok elvégzésére ösztönzik őket. A szkennelést végző cég azonban fenntartja a vizsgálataik biztonságosságát, mondván, hogy a „technológiát klinikailag validált kutatások támasztják alá”.

(via; via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top