nlc.hu
Egészség

Horgolás közbeni csuklófájás ellen

Horgolás közben fáj a csuklónk? Itt a megoldás!

Amikor megtanulunk horgolni, akkor folyamatosan késztetést érzünk arra, hogy minél több projektbe vágjunk bele. Sajnos ez a hobbi is fájdalommal jár.

Ha hosszabb ideje kézműveskedünk vagy horgolunk, akkor már megtapasztaltuk, hogy kezünk, hüvelykujjunk vagy csuklónk egy idő után iszonyúan fájni kezd. Az ismétlődő mozdulatok, különösen a kéz vagy a csukló kényelmetlen helyzetében végzett mozdulatok nyomást gyakorolhatnak az ízületekre és megterhelhetik azokat.

Íme 5 módszer a kéz- és csuklófájdalom megelőzésére horgolás közben!

Kék, sárga és rózsaszín fonal, meg egy horgolótű.

A horgolás kellemes hobbi, azonban megvannak a maga árnyoldalai

1. Koncentráljunk a csukló és a kéz helyzetére

Vessünk egy pillantást a csuklónkra horgolás közben. A csuklónak semleges helyzetben kell lennie, ami azt jelenti, hogy nincs előre vagy hátra hajlítva. Ha túlságosan az egyik irányba hajlik, az nyomást gyakorolhat az elülső vagy a hátsó vagy az alkar izmaira, és nem kívánt feszülést okozhat.

Azzal, hogy a csuklót semleges helyzetben tartjuk, munka közben nem terheljük az alkar izmait. Ha horgolás közben a csuklónk nézzük, és nehezen tudjuk semleges helyzetben tartani, akkor próbáljunk meg csuklósínt viselni, amely külső támaszt nyújthat.

2. Használjunk ergonomikus horgolótűket

Ezeket a horgolótűket úgy tervezték, hogy csökkentsék a kéz és a csukló megterhelését azáltal, hogy kényelmes fogást biztosítanak. Szélesebb fogórésszel rendelkeznek, mint a hagyományos horgolótűk. A szélesebb fogantyú minimalizálja az erőt, amelyet az ujjaknak a tű megtartásához kell kifejteniük. Ez szintén csökkentheti az ujjak megterhelését.

3. Viseljünk merevítőket

Ha fájdalmat érzünk hüvelykujjunk tövében, akkor előnyös lehet egy hüvelykujjrögzítő vagy -támasz.

Annak megállapítására, hogy a hüvelykujjrögzítő előnyös lesz-e számunkra, először próbáljuk ki a kineziológiai tapaszt vagy sportszalagot. Ha úgy érezzük, hogy a szalagnak van némi hatása, akkor általában egy nagyobb alátámasztást nyújtó merevítő is előnyös lehet. Ezeket a szalagokat megvásárolhatjuk a gyógyszertárban is.

Kék inges nő csuklóján sportszalag.

Első lépésként kipróbálhatjuk a sportszalagokat

Miután befejeztük a horgolást, figyeljük meg, hogy melyik ízület és testrész fáj a legjobban. Ez gyakran jelzi, hogy melyik ízület igényli a legtöbb figyelmet. Ha úgy találjuk, hogy a csuklónk fáj, akkor előnyös lehet a csuklótámasz, ez is segít semleges helyzetben tartani a csuklót.

A kompressziós kesztyű nagyszerű lehetőség a kéz gyengéd kompressziójának biztosítására. Ez javíthatja a vérkeringést, melegen tartja a kezet, és segíthet csökkenteni a kéz duzzanatát.

4. Tervezzünk!

Tervezzük meg előre, hogy mennyi időt szánunk a horgolásra. Ha egy nagyobb projekten dolgozunk, akkor kifejezetten fontos, hogy betartsunk néhány lépést:

  1. Mielőtt belevágnánk, végezzünk bemelegítő gyakorlatokat.
  2. Tartsunk szüneteket horgolás közben.
  3. Állítsunk be időzítőt.

Néhány egyszerű nyújtás hasznos lehet, hogy bemelegítsük a kezünk. Íme néhány egyszerű gyakorlat:

  • Csuklóhajlítás hátra: Egyik kezünkkel húzzuk hátra a másik kézfejet, hogy megnyújtsuk az alkar izmait. Tartsuk 15 másodpercig, majd ismételjük meg 3-szor.
  • Csuklóhajlítás előre: Ismételjük meg az előző gyakorlatot, csak nyújtsuk a kézfejet előre. Tartsuk a pózt 15 másodpercig, ismételjük meg 3-szor.
  • Ujjak széttárása: Helyezzük tenyerünk egy asztallapra vagy lapos felületre. Tárjuk szét ujjaink, amennyire csak tudjuk, majd zárjuk össze őket. Ismételjük meg 10-szer.
  • Hüvelykujj nyújtása: Tegyük kezünket magunk elé, tenyérrel felfelé. A másik kezünkkel óvatosan fogjuk meg a hüvelykujjunk, és húzzuk lefelé, hogy megnyújtsuk a hüvelykujj izmait. Tartsuk 15 másodpercig, és ismételjük meg 3-szor.
Horgoláshoz szükséges kellékek.

Ne felejtsünk el horgolás közben szüneteket tartani!

A horgolás során tartsunk 20-30 percenként szüneteket, hogy legyen egy kis pihenőidőnk. Ez segít csökkenteni a kéz- és csuklófájdalmakat. Nem kell minden szünetnek ennyire hosszúnak lennie. Tartsunk ezek mellett pár perces szüneteket is, a kezeknek időnként ennyi is elég. Végezzünk ezekben a szünetekben további nyújtásokat, gyakorlatokat, vagy csak hagyjuk egyszerűen pihenni az izmokat.

Állítsunk be egy időzítőt, mielőtt elkezdenénk. Állítsunk időzítőt 20-30 perces szakaszokra, ez segít a szünetek betartásában. Átlagosan ennyi idő elég ahhoz, hogy ne vigyük túlzásba a horgolást.

Ezt olvastad már?

Így hordd a horgolt ruhákat!

Ez is érdekelhet Horgolt ruhák divatja Megnézem

5.) Végezzünk további kézgyakorlatokat

Hasznos, ha beépítünk egy rutint, amely segít megerősíteni azokat a kis izmokat a kezünkben, és erősíti az ízületeket, amelyeket olyan gyakran használunk horgolás közben.

  • Szorítsunk ökölbe a kezünk
  • Formáljunk egy „C” betűt
  • Hüvelykujj hajlítása
  • Ujjak széttárása
  • Csuklóhajlítás lefelé
  • Csuklóhajlítás felfelé

Ha már kipróbáltuk az összes fenti ajánlást, és még mindig fáj a kezünk vagy a csuklónk horgolás közben, akkor hasznos lehet, ha felkeresünk egy szakembert.

(Forrás: Reactiv Blog, Fotó: Getty Images, Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top