nlc.hu
Egészség

Veszélyes háziállat az óriáscsiga

Vigyázz, agyhártyagyulladást okozhat ez a háziállat!

Megdöbbentő eredményre jutottak svájci kutatók.

A 20 centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb háziállatnak számít Európában, egy svájci kutatás szerint azonban veszélyes lehet az ember számára. A Lausanne-i Egyetem tudósai arra hívják fel a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat. Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti.

Fertőzésveszéllyel jár, ha afrikai óriáscsigát (Achatina fulica) tartasz otthon - Fotó: illusztráció, iStock

Fertőzésveszéllyel jár, ha afrikai óriáscsigát (Achatina fulica) tartasz otthon – Fotó: illusztráció, iStock

A közösségi médián rengeteg olyan kép látható, amelyen az óriáscsiga hozzáér egy ember bőréhez vagy akár a szájához. Sokan úgy gondolják, a csiga nyála jót tesz az ember bőrének, holott nagy a kockázata, hogy ezzel a kórokozókat is átadja.

Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a maguk és családjuk egészségét kockáztatják, amikor kézbe veszik vagy az arcukhoz teszik az óriáscsigát

– figyelmeztetnek a svájci kutatók, akik szerint a háziállatok terjedésével annak a veszélye is nő, hogy kórokozóik megfertőzhetik az embereket és más állatokat.

A közönséges achátcsiga amúgy nagyon falánk, és gyorsan szaporodik. A Természetvédelmi Világszövetség a veszélyes invazív fajok közé sorolta és kártevőként emlegeti.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top