nlc.hu
Egészség

Tömeges ételmérgezés egy romániai kórházban

Tömeges ételmérgezés egy pszichiátriai kórházban Romániában, több beteg meghalt

Egy kolostorból küldtek nekik halételeket.
kórház,

Romániában egy pszichiátriai kórház 3 betege meghalt és több mint 20 páciens, illetve alkalmazott ételmérgezés tüneteivel kórházba került szerdán, miután valamennyien ettek egy közeli kolostorból küldött ünnepi ebédből – írja az MTI. A Vaslui megyei Murgeni településen működő kórházba egy vallásos ünnep alkalmából érkezett kedden ételadomány a floresti-i kolostorból, amelyből valamennyi beutalt páciens és a kórház személyzete is evett. Szerdára virradó éjszaka és szerdán napközben több ízben riasztották a mentőket, estig 27 beteget szállítottak át ételmérgezési tünetekkel a barladi városi kórházba, 3 páciens életét azonban már nem tudták megmenteni.

A bukaresti egészségügyi minisztérium válságstábot hozott létre, mind a betegektől, mind az elfogyasztott ételből biológiai mintát vettek, amelyet a jászvásári törvényszéki orvostani intézetbe küldtek kivizsgálásra. Mint kiderült, az ételadomány halból készült.

Ariton Iezechiel apát kizártnak tartja, hogy a kolostorban készített ebéd okozta a bajt, mert a kolostor lakói is abból ettek, és semmi bajuk. „Rendszeresen szervezünk ilyen jótékonysági akciókat. Szűz Mária templomba vezetése alkalmából tegnap halételt készítettünk, húsgombóc-csorbát és sült cápaharcsát. Kicsontozottat választottam, tudván, hogy mentális problémákkal küzdő betegek esznek majd belőle. Ismétlem: ennek a szerencsétlenségnek semmi köze a konyhánkban főtt ételhez” – hangsúlyozta.

Estére a betegek halkonzervet is kaptak, ezeket is ellenőrizni fogják, bár a szavatossági idejük 2026-ban jár csak le. A város polgármestere a pszichiátriai kórház igazgatójával úgy döntött, még a kórházból származó víz fogyasztását is betiltják, amíg a szakértői vizsgálat ki nem deríti, mi okozta a mérgezést.

Nemrég egy franciaországi étteremben történt súlyos, tömeges ételmérgezés haltól. Egy nő meghalt, további 12 ember pedig kórházba került, miután egy bordeaux-i étteremben rosszul tartósított szardíniát ettek, és botulizmust, azaz kolbászmérgezést kaptak az ételtől. Az étterem tulajdonosa, aki házilag tartósított szardíniákat szolgált fel, azt mondta, néhány üveg halat ugyan ki kellett dobnia, mert felbontás után büdösek voltak, de úgy tűnt, a többivel nincs baj, ezért szolgálták fel a vendégeknek. Az illetőt felszólították, hogy többé ne használjon házi szardíniakészítményeket.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top