nlc.hu
Egészség

A szardínia hatása a bőrre

A szardínia lenne a ragyogó bőr titka? – Hódít egy új TikTok-trend

A TikTokerek azt állítják, hogy a szardínia a nagy titok a hibátlan, ragyogó bőr eléréséhez. De vajon tényleg így van?

Szegény szardíniát évek óta gúnyolják, méghozzá eléggé igazságtalanul. Míg a konzervben lapuló halak valóban nem számítanak a gasztronómia csúcsnak, a szardínia valójában hatalmas tápértékkel bír. „A szardínia alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú táplálék, ami alig tartalmaz szénhidrátot – mondta Amanda Nighbert dietetikus a Huffington Postnak. – Egy adag konzerv hal bőséges mennyiségű omega-3 zsírsavat, a napi D-vitaminszükséglet 30-70 százalékát, a B12-szükséglet akár 130 százalékát, és a napi szelénszükséglet 70-90 százalékát biztosítja.”

Ez a lenyűgöző tápanyagprofil az oka annak, hogy a szardínia lett a legújabb kiegészítője a bőrápolási rutinnak a TikTokon. Számos felhasználó állítja, hogy a szardínia rendszeres fogyasztásával képesek elérni a mindig is áhított tiszta, harmatos és hibátlan bőrt, amely olyan sima, mint az üveg. 

„Fontos megjegyezni, hogy a bőr egészségének javításához valószínűleg többre lesz szükség, mint egy adott élelmiszer beillesztésére az étrendbe – mondta Nighbert. – A szardínia napi szintű hozzáadása mindenképpen segíthet pótolni az esetleg hiányzó fontos tápanyagokat, de a legjobb eredmények eléréséhez inkább az étrend egészét kell vizsgálni. Sok olyan étel van, amit esetleg gyakran fogyaszt az ember, és ami egészségtelenné teszi a bőrt.”

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Nighbert megjegyezte, hogy a szokásos ártalmas ételek, mint a cukor, a liszt, az olajban sült és feldolgozott élelmiszerek mellett az olyan gyakori ételallergének, mint a kukorica, a szója, a glutén, a tejtermékek és a tojás is befolyásolhatják a bőr állapotát. „Mindenki szereti a gyors megoldást, és a »szardíniát enni a ragyogó bőrért« őrület egy újabb példa az egyszerű megoldásra – mondta a szakember.

A szardínia önmagában nem jelent megoldást a tökéletes bőr elérésére. Sok más tényezőt is figyelembe kell venni.

A tápanyagokban gazdag táplálkozás mellett az egészséges bőr az elegendő éjszakai alváson, az ultraibolya sugárzás elleni védelemre szolgáló naptej használatán, az elegendő vízfogyasztáson, valamint a bőr megfelelő tisztításán és hidratálásán múlik. Bár a szardínia nem biztos, hogy az egyetlen megoldás a tökéletes bőrhöz, de azért mégis érdemes fogyasztani. „A szardínia része lehet egy egészséges étrendnek, amely támogatja a ragyogó bőrt. A hideg vízi tengeri halak (lazac, makréla, szardella, szardínia, hering) magas omega-3 zsírsavtartalommal és alacsony higanytartalommal rendelkeznek, így ezek a halak a legegészségesebb lehetőségek közé tartoznak” – tette hozzá a dietetikus.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top