nlc.hu
Egészség

A fülek nyúlása

Ezért tűnnek nagyobbnak a füleid, ahogy öregszel

Az öregedés egy nagy harc a gravitációval, és a gravitáció mindig győz. Vajon ez az oka annak is, hogy idővel egyre nagyobbak a füleink?

Míg sok testrészünk évről évre petyhüdtebbé válik, van egy, ami gyakran úgy tűnik, hogy egyre nagyobb lesz: a fülünk. Pedig a fül sem nő igazából, csak hat rá a gravitáció és megnyúlik.

Dr. Nina Shapiro, a Los Angeles-i Westside Head and Neck gyermek fül-orr-gégész szakorvosa magyarázta el a Huffington Postnak, hogyan kell elképzelni a fül növését: „Ahogyan a többi arcszövet, például az arc és az állkapocs hajlamos megnyúlni, úgy a fül struktúrái is. Ami valójában változik, az a lágyszövet, vagyis a külső fül vagy fülkagyló porcai és a lebeny, vagyis a fülcimpa. Az öregedés csökkenti a kollagénszintünket, ami a bőr és a porc integritását adja, ami a szövetek megnyúlásához vezet. A fül funkcionális részei – beleértve a dobhártyát, a fülcsontokat és a belső fület – nem érintettek.”

Shapiro szerint azoknál, akiknél az arcizmok és a bőr lazább, nagyobb eséllyel nyúlik meg a fülporc és a fülcimpa. És még az is lehet, hogy hirtelen a tükörbe nézve a nagyapádat látod – különösen a füleid körül. „A fül mérete és kontúrja hajlamos a családban öröklődni, így bár nem biztos, hogy létezik tényleges gén a nagy fülekre, valószínűleg a fül alakja és mérete hasonló lesz egyik családtagtól a másikig” – mondta Shapiro. 

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Egy másik bűnös lehet a megnyúlt fülek esetében, ha nehéz ékszereket hordasz benne sok évig. „A több piercinggel rendelkező egyéneknél, vagy azoknál, akik nehezebb fülbevalókat viselnek, a kor előrehaladtával hosszabb és megnyúltabb fülcimpák alakulhatnak ki” – jegyezte meg Shapiro. De fontos hozzátenni azt is, hogy nincs azzal semmi gond, ha megnyúlnak kicsit a fülek, emiatt most nem kell sebészhez szaladni, sőt, sok kultúrában a nagy füleket a hosszú élet vagy akár a jólét jelének tekintik.

Aggódni tehát nem kell a nyúlós fülek miatt, bár Shapiro egy olyan fül-rendellenességet is megemlített, amely összefüggésbe hozható az általános egészségi állapottal. „Az egyetlen tényező, amit a fülből származó egészségi jelzőként láttunk, az a fülcimpán látható ránc. Bár ez semmiképpen sem közvetlen ok, ez a ránc összefüggésbe hozható a szívbetegség magasabb kockázatával” – figyelmeztet a szakember.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top