nlc.hu
Egészség

Müller Cecília az egészségügyi szűrővizsgálatok átalakításáról

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: „Napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is”

Az országos tiszti főorvos szerint az a cél, hogy minél többen vegyenek részt a három nagy egészségügyi szűrőprogramban.

Müller Cecília interjút adott a Magyar Nemzetnek, a vasárnap megjelent beszélgetésben pedig az egészségügyi szűrővizsgálatok is szóba kerültek.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a hazai három nagy szűrőprogram – az emlőszűrés, a vastagbélrákszűrés, illetve a méhnyakrákszűrés – esetében a részvételi hajlandóság növelése a cél. Ezek lassan fejlődő, gyakori és nagy számban halállal végződő betegségek, tette hozzá, ám ha időben felfedezik a problémát, teljes gyógyulás várható.

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszédet mond a Hungaropharma Zrt. új, automatizált magasraktárának ünnepélyes átadásán 2023. október 26-án

Müller Cecília országos tisztifőorvos 2023. október 26-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A szűrési hajlandóság javítása kapcsán Müller Cecília azt mondta:

Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is

– mondta az országos tisztifőorvos hozzátéve, hogy ebben a kérdésben a szakma még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

A további tervekről ezek derültek ki:

  • A méhnyakrák esetében a jövőben szeretnének a HPV-alapú szűrésre áttérni, hiszen gyakorlatilag nincs méhnyakrák HPV-fertőzés nélkül.
  • Módosítanák a szervezett szűrésre történő behíváson is: ez három helyett ötévente történne.
  • Az emlőszűrés esetében a jelenlegi 45-65 helyett 40-70 évre változtatnák a korhatárt, hiszen egyrészt egyre fiatalabb korosztályt érint az emlődaganat, másrészt folyamatosan nő a várható élettartam, ami indokolttá teszi a szűrési korcsoport felső határának kitolását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top