nlc.hu
Egészség

Váratlan helyzetek is hólyaghurutot okozhatnak

Váratlan helyzetek is felfázást okozhatnak, így előzheted meg a betegséget

Olyan hibák miatt is megtalálhat minket a hólyaghurut, amelyekre elsőként nem is gondolnánk!

A hólyaghurut az év bármely szakaszában felütheti a fejét, hiába gondolják sokan, hogy csak a téli időszakban kell elővigyázatosnak lennünk. A betegség igen kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket okozhat, pokollá téve ezzel a benne szenvedők hétköznapjait. A fertőzés a szervezetünk több területén is jelen lehet: a vesékben, a vesét és a hólyagot összekötő vezetékekben, a hólyagban és a húgycsőben. Az, hogy milyen tüneteink vannak, attól függ, hogy milyen terület fertőződött meg.

De mi is az a hólyaghurut?

A hólyag egy izmos zsák, amely a vesékből származó vizeletet tárolja. A vizelet a húgycsövön keresztül távozik a testünkből. A hólyaghurut – hétköznapibb nevén felfázás – akkor fordul elő, amikor a baktériumok a húgycsövön felfelé haladva megfertőzik a vizeletet, és begyulladnak a húgyhólyag nyálkahártyáján. Van egy másik lehetőség is a megbetegedésre, ilyenkor a vérereken keresztül kerül be a fertőzés a húgyutakba. Ha a felfázást nem kezelik, akkor a hólyagból „mélyebbre” juthatnak a baktériumok, elérve a veséket. Ha a vese is megfertőződött, az azonnali orvosi ellátást igényel, mivel vesekárosodást vagy akár veseelégtelenséget is okozhat.

Alaposan megkeserítheti mindennapjainkat a hólyaghurut (Fotó: Getty Images)

Alaposan megkeserítheti mindennapjainkat a hólyaghurut (Fotó: Getty Images)

Kik a célpontok?

Rossz hír a hölgyek számára, hogy ők kifejezetten fogékonyak erre a betegségre. Mindennek a nők anatómiai felépítése az oka. A hölgyeknek ugyanis 4 centiméter hosszú húgycsövük van, így a baktériumok könnyebben hozzáférhetnek a húgyhólyaghoz. Hovatovább, a nők húgycsöve közelebb van a végbélhez és a hüvelyhez is, ez pedig szintén megsokszorozza a fertőzés kockázatát. A végbélnyílás környékén ugyanis nagy számban helyezkednek el különféle kórokozók, amelyek könnyedén a külső nemi szervek tájékára keveredhetnek és feljuthatnak a hólyagba. Mindemellett terhesség alatt, a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban, menopauza idején és teljes méheltávolítás után is nagyobb esély van a betegség kialakulására.

A férfiak esetében az idősebbeknél gyakoribb a hólyaghurut. A hólyagkatéterek és egyes húgyúti műtétek ugyanis növelhetik a hólyaghurut kockázatát.

Csecsemőkorban a hólyaghurut a kisfiúknál fordul elő gyakrabban. Ennek fő oka az, hogy ebben a korban a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás pedig nehezebben tartható tisztán, így a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek rajta. Később a gyermekek esetében a nem megfelelő vizeletürítés következtében alakulhat ki a betegség, illetve a székrekedés is elősegítheti a kialakulását.

Bizonyos krónikus betegségek is hajlamosíthatnak a húgyúti fertőzésekre. A cukorbetegek igazi céltáblái lehetnek ennek a betegségnek az immunvédelem csökkenése és a vizelet magasabb cukortartalma miatt. Mindemellett a cukorbetegség az urológiai szervek beidegződését is károsíthatja, melynek következtében nem lesz megfelelő a hólyag ürülése. Akiknek veseköve van, szintén célpont lehet. Szintúgy rizikófaktorok a húgyutakat érintő fejlődési rendellenességek is. A daganatok, sipolyok és sérülések is okozhatnak fertőzéseket – figyelmeztetett mindenkit a Bethesda Gyermekkórház.

A hólyaghurut tünetei

A betegség tünetei rendszerint akkor jelentkeznek, amikor a húgyutakban már elszaporodtak a betegséget okozó baktériumok vagy más mikrobák, és létrejött valamelyik húgyúti szerv gyulladásos megbetegedése. Alsó húgyúti fertőzés esetén a hólyaghurut tünetei a gyakori vizelési inger vagy gyakori vizelés, mely közben csak néhány csepp távozik a testünkből. Tünet lehet még az is, ha a vizelést szúró, égő érzés kíséri. Gyakori velejárója lehet a büdös, kellemetlen szagú vagy véres vizelet is. Súlyosabb esetekben a betegség alhasi fájdalommal és lázzal is járhat. Ebben az esetben érdemes azonnal orvoshoz fordulni!

A hólyghurut tünetei

A hólyaghurut tünetei

Hogyan segíthetsz magadon?

„Ha egyszer megszerzünk egy E.coli fertőzést, onnantól kezdve már sosem tudjuk azt teljesen kiirtani a szervezetünkből. Ha fertőzőképes helyzetet teremtünk, akkor az ott lévő baktériumok rögtön kórokozóvá válnak. Ezért lényeges, hogy a wellnessben mindig cseréljük le a vizes fürdőruhánkat vagy ne üljünk le a hidegben” – foglalta össze lapunknak dr. Kovács Beáta.

Elegendő vízfogyasztás

A doktornő tanácsai mellett fontos odafigyelnünk a helyes folyadékpótlásra is. A vizelet gyakori ürítése ugyanis csökkenti a húgyutakban levő baktériumok számát.

Intim higiénia

Fontos az intim higiénia szabályainak betartása is, törekedve az intim egyensúly megtartására, a hüvely természetes baktériumflórájának megőrzésére.  

Tudatos szexuális élet

A megfelelő fogamzásgátlás kiválasztása nemcsak a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen véd bennünket, hanem a hólyaghurut kialakulását is meggátolja. Ha valaki ugyanis síkosító nélküli gumióvszerrel közösül, gyakorta váltogatja partnereit vagy intenzív szexuális életet él, illetve nem látogatja meg a mosdót az együttlétek után, hamar találkozhat az első tünetekkel.

Jó minőségű alsóneműk

A nem jól megválasztott fehérneműk szintén elősegíthetik a betegség kialakulását. A mesterséges anyagokból készült darabok ugyanis nem légiesek és bőrbarátok. Szűk ruházattal együtt hordva pedig meleg, sötét és párás környezetet teremtenek, amely ideális a baktériumok szaporodásához.

Preventív étkezés

A csokoládék, pékáruk, sós rágcsálnivalók, szénsavas italok és alkoholos italok mind savas környezetet okoznak, amelyek elősegítik a vírusok és a baktériumok fejlődését a szervezetben. Édes és feldolgozott ételek helyett inkább értékes tápanyagokat próbáljunk meg elfogyasztani. Ilyenek a természetes probiotikumnak és prebiotikumnak számító ételek.  

A hólyaghurut kezelése

„Többféle gyógyhatású készítmény is a segítségünkre szolgál, ha hólyaghurutban szenvedünk. A tőzegáfonya, a medveszőlőlevél és a D-mannóz mind hatalmas segítség lehet számunkra a gyógyulásban. A D-mannózban található nagy molekulájú cukor ugyanis megakadályozza, hogy az E.coli baktérium gyökeret eresszen a hólyag falán, és elősegíti a vizelettel történő kiürülését. Antibiotikumos kezeléshez akkor érdemes csak fordulni, ha pár napon belül nem használnak ezek a természetes gyógymódok” – tette hozzá dr. Kovács Beáta. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top