nlc.hu
Egészség

Karsai Dániel újabb videóban osztotta meg, hogyan romlik állapota

„Önök szerint ez a helyzet teljességgel méltóságteljes?” – Karsai Dániel újabb videóban osztotta meg, hogyan romlik állapota

Karsai Dániel már mobileszközöket is csak segítséggel tud használni.

Mint arról mi is írtunk, Karsai Dánielnél amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű halálos betegséget diagnosztizáltak, és sajnos az állapota tovább romlik.

Mint megosztotta, a Bibó István Szakkollégium vitaestet rendez az Eötvös Loránd Tudományegyetemen életvégi döntés témakörben, ám ő nem tud ott lenni. „Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj” – tette hozzá.

Egy frissen közzétettvideóban azt is elárulta, két hónapja nem tud sem mobiltelefont, sem tabletet használni. „A legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem és válaszol helyettem. A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt” – tette hozzá, és megmutatta, hogyan is néz ki az a szerkezet, ami segítségül hívhat.  

Mint a felvételből kiderült, két hete kapott egy olyan fejpántot, amelyhez hozzá lehet erősíteni egy érintőceruzát, amelynek a segítségével most újra képes tabletet kezelni. „Ha lassan is, tudok gépelni. Elképesztő jó érzés volt” – mondta, majd a videót a következő kérdéssel zárta:

Önök szerint ez a helyzet teljességgel méltóságteljes?

Karsai Dániel a diagnózisa után úgy döntött, a strasbourgi emberi jogi bíróságához fordul, hogy hagyják méltósággal meghalni, és novemberben meg is volt a meghallgatás az ügyben. Komolyabb előrelépés nem történt, ráadásul néhány héttel ezelőtt a Nemzeti Választási Bizottság elutasította Karsai Dánielék népszavazási kezdeményezését az eutanáziáról.

Mint ismert, Magyarországon továbbra sem engedélyezik az aktív eutanáziát, a kegyes halál egyetlen formája a passzív eutanázia. Magyarországon a 18 év feletti, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők eldönthetik, hogy igénybe szeretnék-e venni az adott egészségügyi szolgáltatást, azonban életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha valaki gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved.

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top