nlc.hu
Egészség

Sajtok laktózérzékenyek számára

9 sajt, amelyet a laktózérzékenyek is ehetnek

Sajt nélkül kifejezetten szomorú lenne az élet. Azonban a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk ezekről a finom falatokról!

A laktózérzékenyek számára a magas laktóztartalmú összetevők fogyasztása nagyon kellemetlen emésztési panaszokat okozhat, a puffadástól és a gázoktól kezdve a görcsökön át a komoly gyomorfájdalomig. Szerencsére nem minden sajt tiltott az alacsony laktóz tartalmú diétában. Valójában számos olyan sajtfajta létezik, amelyet a laktózérzékenyek is élvezhetnek mértékkel.

Díszes sajttál.

Általános szabályként tartsuk mindig szem előtt: minél frissebb a sajt, annál több laktózt tartalmaz. A különösen érzékeny gyomrúak tehát mindenképpen kerüljék az olyan krémesebb fajtákat, mint a ricotta vagy a cottage cheese. A laktóz elsődleges összetevője a cukor, ami miatt nehezen emészthető, ebből pedig az következik, hogy az érlelt, kemény sajtok – amelyeknek alacsonyabb a cukortartalmuk – könnyebbek a gyomornak.

Steve Carper laktózintolerancia-szakértő szerint 9 olyan sajt van, amely adagonként kevesebb mint 5 gramm cukrot tartalmaz, és körülbelül 2-3 százalékos laktóztartalommal rendelkezik. Csak összehasonlításképpen: a teljes tej laktóztartalma 4,8 százalék körüli, ami az egyik legnagyobb bűnös az érzékeny gyomrúak számára.

Természetesen vannak laktózérzékenyek, akik egyszerűen semmilyen tejterméket nem tudnak kellemetlenségek nélkül elviselni. Mindig jobb, ha az óvatosság oldalára állunk. Így, ha ez ránk is jellemző, kerüljük el teljesen a sajtot, és válasszuk inkább a tejmentes változatok egyikét.

1. Münster

A münster 0-1,1 százalékos laktóztartalommal rendelkezik. Az Egyesült Államokból származó félpuha sajt puha, enyhén diós ízű, és jellemzően tehéntejből készül. Szeletelve szendvicsre, vagy kockákra vágva egy sajttál részeként fogyasztják.

2. Camembert

Ez a népszerű francia sajt 0-1,8 százalék laktóztartalmú. A camembert lágy, krémes állagáról és tejes, fűszeres ízéről ismert. A sajt fehér, penészes héja ehető, ami népszerűvé teszi a sajtok között.

3. Brie

Bár a brie nagyon hasonlít a bamembert-re, laktóztartalma valamivel magasabb, 0-2 százalék. A lágy tehéntejből készült, krémes ízű sajtot sokféleképpen lehet felhasználni, például tésztába sütve, almaszeletekkel párosítva, és szintén a sajttál sztárja.

4. Cheddar

Az angol eredetű sajt 0-2,1 százalék laktóztartalommal büszkélkedhet. A cheddar egy diós, omlós sajt, amely jól működik sajtos tésztán, sajtmártásként vagy sajtos puffancsba ágyazva.

5. Provolone

A vajas provolone sajtot szendvicsekben, rakott ételekben és házi pizzán használhatjuk. A 0–2,1 százalékos laktóztartalomnak köszönhetően laktózérzékenyek számára is fogyasztható.

6. Gouda

Ez a sajt, amelyet gyakran füstölve árulnak, 0–2,2 százalékos laktóztartalommal rendelkezik. A gouda, amely enyhén édes lehet, remek lehet grillezett sajtként, illik egy sajttálba vagy sajtos puffancsba.

7. Kéksajt

A kéksajt laktóztartalma 0-2,5 százalék. A csípős, sós sajt morzsolva remekül illik salátába vagy gabonatálba, és sajtos mártogatós szósz készíthető belőle.

8. Parmezán

A tésztafélék szerelmesei örüljenek! A parmezán 0-3,2 százalék laktóztartalmú. A népszerű sajt csípősséget kölcsönöz egy tál spagettinek, és pizzán, de még rántottába keverve is nagyszerű. Rántott csirkeszeletre borítva ízletes parmezános csirkét készíthetünk belőle.

9. Svájci sajt

Az amerikaik csak svájci sajtnak nevezik az ementálira hasonlító sajtot, amelynek 0-3,4 százalék a laktóztartalma. A sárga, közepesen kemény sajt szendvicsben vagy wrapben, omlettben és csirkés ételekben is remekül felhasználható.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top