Egészség
Szponzorált tartalom

Kissé furán kávéznak ezek a népek – meghökkentő szokások a nagyvilágból

A kávézás körül minden országban kialakultak a sajátos helyi szokások és hagyományok. Néhol azonban olyan egyedire sikerültek ezek, hogy tátott szájjal csodálkoztunk rajtuk.

Számítottunk rá, hogy Japánban mindenki mástól eltérően főzik a feketét, de azt álmunkban sem gondoltuk volna, hogy az olaszok és a finnek is tudnak újat mutatni nekünk, ha kávézásról van szó.

Mindenhol imádják a kávét a világon – de minden országban másképp! (Fotó: istockphoto.com)

Eddig te is rosszul ittad a kapucsínót

Talán azt hiszed, hogy rutinos és szenvedélyes kávéfogyasztóként nem nagyon érhet meglepetés az európai kávézási szokásokkal kapcsolatban. Főleg nem az olasz hagyományokat illetően, hiszen kitűnően ismered minden trükkjét és változatát az itáliai kávéknak… Hadd lepjünk meg mégis: az, hogy egy fárasztó nap végén a barátnőddel leültök egy kapucsínóra valamelyik csinos kávézó teraszán, az olaszok szemében felér egy szentségtöréssel. Ők ugyanis soha, de soha nem innának ebéd után kapucsínót. Ez olyan számukra, mintha valaki pacalpörköltet reggelizne narancslével. Illetlen, egészségtelen és felháborító dolog. Egyszerűen túllép a jó ízlés határain. Az olaszok ugyanis úgy gondolják, hogy a kapucsínóban található tej és tejhab túlságosan telíti a gyomrot, elveszi az étvágyat, és ezáltal felborítja az emésztést. Márpedig a kielégítő emésztés és a jó étvágy a dolce vita két alappillére.
De találkozhatsz más érdekességekkel is Olaszországban. Ismered például az espresso romano nevű kávét? Ezt a feketét citromkarikával szolgálják fel, mert úgy tartják, hogy ez a gyümölcs kihozza a kávé édességét és rejtett aromáit. Próbáld ki egyszer te is!

30 kávé naponta

Vajon melyik nép a leginkább kávéfüggő? Az olaszok? A brazilok? Esetleg a franciák? Nagyon meg fogsz lepődni, mert egészen más tájon kell keresni a legszenvedélyesebb kávéfogyasztókat, mégpedig Finnországban. Náluk napi 8-9 csésze a normális adag, de a legnagyobb kávéőrültek akár 30 feketét is felhajtanak 24 óra alatt. De nemcsak a mennyiségben igazi különcök a finnek, hanem abban is, ahogy felszolgálják a kávét: gyakori, hogy nem süteményt vagy tejet adnak mellé, hanem sajtot. A kaffeost – magyarul sajtos kávé – alapját a juustoleipä nevű barnás félkemény sajt adja. Erre öntik rá a forró kávét, így a sajt meglágyul, majd miután leitták róla a kávét, kiskanállal megeszik a csészéből. Azok szerint, akik már kóstolták, egészen finom, tiramisuszerű nyalánkság ez, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha Finnországban járunk.

Ekkora kávésbögre nem elég nagy egy igazi finnek! (Fotó: istockphoto.com)

Kopi Gu Yu – vajat a habra!

Ázsiában van néhány fura kávézási szokás – elég, ha a cibetmacskák és elefántok gyomrában érlelt és ürülékéből kiszedegetett kávészemekből főzött különleges kopi luwakra gondolunk. Ehhez képest az, hogy Szingapúrban és Thaiföld egyes vidékein vajat tesznek a kávéba, már nem is meglepő. Ami viszont az, hogy kifejezetten ízletes az így készített kávé. A vaj ugyanis lágyabbá, harmonikusabbá és ízekben gazdagabbá teszi az italt.

Japánban így megy ez

A kávézást a világ minden táján szertartásosság és különleges szokások veszik körül. A japánoknak természetesen ezen a téren is sikerült túltenni mindenkin, és olyan extrém művészeti ággá fejlesztették a kávéfőzést, hogy első blikkre rá sem jöttünk, mit is csinálnak ezen a videón. Inkább tűnik ez a művelet egy különleges és bonyolult kémiai kísérlet és egy művészi mixerperformance egyvelegének nekünk, akik reggel a kotyogóst tömködjük, vagy a filteres automata gépből „facsarjuk” ki az első csésze feketét.

A japánok ezeket a szifonos berendezéseket már több mint négyszáz éve használják. A gyönyörű megjelenésű kávéfőzők még a 17. században terjedtek el a szigetországban holland kereskedők közvetítésével, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. Nincs igazán okuk lecserélni őket, hiszen tényleg zamatosabb kávé készíthető velük, mint egy egyszerű kotyogóssal. Persze jóval több gyakorlatot és szakértelmet kíván a kezelésük – olyannyira, hogy évente kávéfőző bajnokságot is rendeznek a legprofibb „szifonzsonglőrök” részvételével.

Ha valaki nem értené, miért is vonzódnak a japánok ehhez a kávékészítési módszerhez, nézze meg ezt a helyes kis videót is. A régi szifonos masinák romantikája és a kávéfőzés kellemes hangulata tökéletesen átjön a képekből, és szinte az orrunkban érezzük a frissen pörkölt kávé mennyei illatát.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top