Egészség
Szponzorált tartalom

Életminőséget romboló prosztatagondok: ezt teheted a párod és az édesapád egészségéért

A férfiak hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a komoly egészségügyi problémákat is, kiváltképp, ha azok a férfiasságukkal kapcsolatosak. Ezért is fontos, hogy segíts a párodnak, édesapádnak felismerni, ha urológusra van szüksége!

Hazánkban évente körülbelül 4000 prosztatarákos beteget diagnosztizálnak, miközben ez a szám rendszeres szűréssel, kezeléssel 20 százalékkal csökkenthető lenne.

Nem katonadolog!

A prosztataproblémák jellemzően a 40 év feletti korosztályt érintik, és rendszerint nincs olyan férfi, aki ne tartaná kínosnak, hogy erről beszéljen. Az urológusról a legtöbben hallani sem akarnak, helyette igyekeznek leplezni a problémát, nem törődnek még az igen kellemetlen tünetekkel sem, így sokszor észre sem veszi a környezet, de még a közeli hozzátartozók sem, hogy valami nincs rendben.

Talán a férfiak szocializációjából fakad, hogy rendszerint mindent katonadolognak tartanak, és még akkor sem feltétlen látod rajtuk, hogy baj van, ha már fájdalmaik is vannak. Arra azonban nem is gondolnak, hogy ha rendszeresen járnának prosztataszűrésre, és időben fény derülne az esetleges prosztataproblémára, azzal nemcsak megelőzhetnénk a későbbi kellemetlen panaszokat, de egy korai diagnózis akár életmentő is lehet. Nagyon sokan már csak akkor jutnak el orvoshoz, amikor a prosztatamegnagyobbodásnak már szövődménye is kialakult.

Miből veheted észre a prosztataproblémákat?

Sok kisebb-nagyobb jelből észreveheted, ha valami nincs rendben. Az egyik ilyen, ha például sok időt tölt a párod a mosdóban, pedig csak a folyóügyeit ment intézni. Ha nehezen indul meg, vagy akadozik a vizelet, az is jelezhet prosztatamegnagyobbodást. A potenciaprobléma is lehet tünet, de a hátfájdalom is utalhat prosztatagondokra, amit semmiképp se hagyj figyelmen kívül!

A háttérben sokszor jóindulatú prosztatamegnagyobbodás áll, ami azonban egy olyan betegség, amely az életminőség és az általános jóllét romlásával jár. Ha nem törődünk vele, később szövődmények is kialakulhatnak, amit már nehezebb orvosolni. Vagyis kiemelt jelentőséggel bír, hogy te és a család biztosítsátok a párodat, édesapádat a szeretetekről, arról, hogy szeretnétek, ha sokáig veletek lennének, éppen ezért fontos, hogy törődjenek az egészségükkel.

Érdemes kitöltetned velük a 7 kérdésből álló IPSS tesztet, ami nagy segítség lehet abban, hogy a jóindulatú megnagyobbodás tüneteinek súlyosságát be tudjátok azonosítani. Ezt követően pedig lényeges, hogy egy urológiai szűrésen is részt vegyenek, hogy időben és hatékonyan kezelni tudják az esetleges betegséget.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top