Egyéb

Falusi idill a gerendák alatt

Ragyogó napsütés, tiszta levegõ, madárcsicsergés… A Zemplén megyei falucska, a festõi környezetben megbújó Felsõ-Kéked csupán egyetlen utcácskából áll.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Ha egy autó végigzötykölődik a hepehupás földúton, bizony megbámulják a szomszédok. egy igazi pihenőparadicsom kialakítására. Itt találta házigazdánk azt a régi, felújításra váró kőházat, amely ideális helyszínnek tűnt.
A  fi­a­tal, nyír­egy­há­zi üz­let­em­ber, az el­ha­nya­golt föld­szin­tes ház új tu­laj­do­no­sa el­ha­tá­roz­ta, hogy szerze­mé­nyé­ből idil­li nya­ra­lót va­rá­zsol. A ter­ve­zés­sel meg­bí­zott Far­kas Tí­mea lak­beren­dezőnek, a Nyír­egy­há­zán működő Armoar Stú­dió vezetőjének az volt te­hát a fel­ada­ta, hogy egy tö­ké­le­tes, kom­for­tos és akár na­gyobb tár­sa­ság be­fo­ga­dá­sá­ra is al­kal­mas me­ne­dé­ket, pihenőhelyet te­remt­sen – stí­lu­so­san, vi­dékies han­gu­lat­ban. Ha­jó­pad­ló, ter­méskő, lát­szó ge­ren­dák, fes­tett fa­lak, ré­gi fenyőbú­to­rok sze­re­pel­tek a kí­ván­ság­lis­tán. A szak­em­­bernek kön­nyű volt mind­ezt be­tar­ta­ni, hi­szen az Armoar Stú­dió egy vi­dé­ki­es stí­lus­ú bú­to­ro­kat áru­sí­tó üz­let is. Az egye­di ter­vezésű darabokon kí­vül min­den be­ren­de­zé­si tárgy, bú­tor, tex­til, ap­ró­ság innen ke­rült ki… A ház ala­pos fel­újí­tás­ra szo­rult, a ré­gi fö­dé­met és tetőt meg­hagy­ták, de új­ra kel­lett va­kol­ni, fes­te­ni, ve­ze­té­ke­ket, csö­ve­ket, sze­rel­vé­nye­ket, nyí­lás­zá­ró­kat, bur­ko­la­to­kat cse­rél­ni, és a belső fa­la­kat át­szer­vez­ni, hogy hasz­nál­ha­tóbb te­re­ket kap­ja­nak. Ter­méskő­vel bo­rí­tott út ve­zet a be­já­rat­hoz, me­lyen át egye­­ne­sen az egybefüggő kony­ha-elős­zo­ba-étkezőbe érünk. Hó­fe­hér fa­lak sza­már­hát­íves* ab­lak- és aj­tó­nyílásokkal és vi­dám ter­ra­kot­ta-bar­na, má­zas ke­rá­mia ad­ják az ala­pot, amely be­fo­gad­ja a fel­újí­tott vagy ré­gi fá­ból ké­szült, méh­vi­as­­szal ke­zelt bú­to­ro­kat.
A be­já­rat mel­lett jobb­ra tük­rös, akasz­tós, kis­fi­ó­kos fo­gas és ódon lá­da al­kot­ják az „elő­szobát”. Nyolc­sze­mé­lyes fenyőasz­tal pa­raszt­szé­kek­kel fog­lal­ja el a tér kö­ze­pét, ame­lyet min­den kö­zös ét­ke­zés al­kal­má­val cso­da­szé­pen meg­te­rí­te­nek. A lak­beren­dező ugyanis nem csu­pán a na­gyobb be­ren­de­zé­si tár­gyak besz­erzéséről gon­dos­ko­dott, de terítőt is var­ra­tott, pár­ná­kat, kony­ha­ru­há­kat hí­mez­te­tett, ét­kész­le­tet és edé­nye­ket vá­sá­rolt…








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


Leg­alább száz­éves tá­la­ló­szek­rény rej­ti a por­ce­lán- és cse­rép­tá­nyé­ro­kat, bög­ré­ket, tá­la­kat, a szem­közti­ kony­ha bútorát pe­dig – az étkezőév­el egye­tem­ben – a lak­beren­dező raj­zai alap­ján egy ügyes, he­lyi asz­ta­los­mes­ter ké­szí­tet­te. A kony­ha-­étkező és a je­len­le­gi nap­pa­li kö­zöt­ti fa­lat át­tör­ték, a nyí­lás kö­ze­pé­re pe­dig egy tég­lá­ból épí­tett osz­lo­pot tet­tek, amely­nek sta­ti­kai és tér­el­vá­lasz­tó sze­re­pe is van. Két ol­dal­ról nyi­tott, belül megvilágított fal­fül­két is kiala­kí­tot­tak ben­ne. A ha­jó­pad­lós nap­pa­li a gyülekező- és pihe­nőhely, de akár dolgozni is lehet itt. A szem­köz­ti fal­ra tervezett, zárt szek­ré­nyek­kel, fi­ó­kokkal, köny­ves­polc­cal kom­bi­nált bú­tor ki­húz­ha­tó ágyai há­ló­hely­nek is al­kal­ma­sak, s a rat­tanka­na­pé mat­ra­ca is könnyedén fran­cia­ággyá alakítható. A be­ren­de­zés nagy elő­nye a ren­ge­teg tá­ro­lóhely is.
Kü­lö­nös oda­fi­gye­lés­sel ala­kí­tot­ták ki a há­ló­szo­bá­kat. A fran­cia­ágyak mö­gé ter­ve­zett pár­ká­nyos, ka­zet­tás fa hát­fa­lak benső­sége­sebbé te­szik a lát­ványt. Ágy­ta­ka­ró­kat, pár­ná­kat, függönyöket és de­ko­rá­ci­ó­kat min­den szo­bá­ban más-más szín­vi­lág­ban, de azo­nos gon­dos­ság­gal vá­lo­gat­tak ös­­sze. Lát­vány­elem­mé vált a ré­gi pin­ce­le­já­ró is. A lakberendező a tég­lá­ból ra­kott, íves át­hi­da­ló fö­lé egy öreg ge­ren­da és két kőből fa­ra­gott tar­tó­elem­ segítségével iz­gal­mas ál­kan­dal­lót ho­zott lét­re.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Ké­szült egy há­ló a fi­a­ta­labb nem­ze­dék szá­má­ra is, a zöld­re han­golt lány­szo­bá­ban a pár­hu­za­mo­san el­he­lye­zett, ma­gas fejtám­lás fek­he­lye­ken csak­is ro­man­ti­kus tör­té­ne­te­ket ál­mod­nak a kis­as­­szony­ok. Ez a nya­ra­ló – há­la Far­kas Tí­mea szak­ér­tel­mé­nek, gon­dos­sá­gá­nak – min­den ízé­ben tö­ké­le­tes lett, át­itat­va a ha­gyo­má­nyok tisz­te­le­té­vel és az ér­té­kek meg­be­csü­lé­sé­vel, ami nem utol­só­sor­ban if­jú há­zi­gaz­dánk ér­de­me is. Csu­pa ala­po­san át­gon­dolt rész­let­tel, ta­lá­ló és ked­ves hasz­ná­lati és dísz­tárg­­gyal ta­lál­ko­zunk itt. Idilli hely a pihenésre, kikapcsolódásra, társasági életre…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top