Egyéb

Tértágítás

Akit élénk fantáziával, kiváló ízléssel és némi bátorsággal áldott meg a természet, az a kevésbé jó tulajdonságokkal bíró, házgyári lakásból is kényelmes és esztétikus otthont képes varázsolni.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Sötét, szűk előszoba, parányi konyha, előnytelen térszerkezet – semmi sem állhatja útját a képzeletnek. Az első, önálló otthon megteremtése pedig minden fiatalnak különös inspirációt jelent. A gyöngyösi lakás ifjú tulajdonosnője a tágas szülői házból érkezett a számára kellemetlenül szűk panelbe, melynek negyvenhat négyzetméterébe két szobát, előszobát, konyhát, közlekedőt, fürdőszobát és külön mellékhelyiséget zsúfoltak egykori tervezői. Így először azt kellett végiggondolni, hogy miképpen lehet – akár a falak elmozdításával, elbontásával is – nagyobb teret nyerni. Vendéglátónk – bár nem lakberendező vagy belsőépítész – gyorsan felmérte a rendelkezésére álló lehetőségeket, és párjával belevágtak az átalakításba.
Az előszobát a konyhától, illetve a konyhát a nappalitól elválasztó falat szinte teljesen elbontották, csupán egyetlen darabját hagyták meg. Ez a körbejárható oszlop jelképes térelválasztóként is szolgál, és ebben futnak a vezetékek is. A sarokban berendezett konyha elég nagy a főzéshez és a szükséges eszközök, edények tárolásához, az oszlophoz állított, bővíthető étkezőasztalhoz pedig akár egy kisebb társaság is leülhet.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!


A nappali egy légtérbe került a konyhával, azonban a terrakotta járólapokat itt mahagóniszínű szalagparketta váltja fel. A berendezést egy vendégággyá nyitható kanapé, a dohányzóasztalként is használható puff, egy alacsony szekrény és néhány lebegő polc alkotja itt. Modern, ám nem szigorúan szögletes vagy túlzottan letisztult az összkép. A tulajdonosok különös hangsúlyt fektettek a színek és formák összhangjára. A falak a barna különféle árnyalatait viselik, ehhez illeszkednek a bútorok és a textíliák színei, mintái. A hófehértől a fáradt rózsaszínen keresztül a csokoládéig terjed a skála. A helyiség nemcsak szellős és hangulatos, hanem nagyon világos is, mivel ablaka és a lodzsára nyíló ajtó szinte teljesen betölti a hátsó falat.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A kis mellékhelyiség és a fürdő közötti falat ugyancsak megszüntették, így a két helyiségbe egyetlen tolóajtó vezet – ami külön helytakarékos megoldás –, ám a vécé­ most egy diszkrét fülkében található. A für­dőben kényelmesen elfér a sarokkád, a mosdószekrény és a falitéka, az üvegtégláknak köszönhetően pedig napközben alig van szükség itt mesterséges világításra. Az egykori közlekedő jelenleg tárolóként működik: a mosógép, a porszívó és a cipőszekrény kaptak benne helyet.
Az aprócska hálószobába csupán az ágy fért el, egyetlen szabad sarkában pedig a mennye­zetig érő, ék alakú gardróbszekrény áll. A meleg, barna és az ezzel harmonizáló bézs színek itt ugyancsak meghatározóak.
A fiatal kora ellenére határozott, kiforrott ízléssel rendelkező tulajdonos csupán átmeneti megoldásnak tartja jelenlegi otthonát. Valójában egy régi, alapos felújításra szoruló házat vásárolna párjával, melyet kedve szerint alakíthat, ahol igazán szabadjára engedheti fantáziáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top