Egyéb

Japánosan

Nálunk, ha valaki lakást bérel, hajlamos csupán átmeneti szállásnak tekinteni azt a helyet, amely akár hosszú éveken át az otthona lesz. Nagy költségbe verni magunkat persze pazarlás lenne, a lakáson pedig érdemben nem változtathatunk, hiszen nem a mienk. Egyedivé és igazi otthonná tenni kevés pénzbõl egy bérleményt úgy, hogy adott esetben mindent magunkkal vihessünk – ez az igazi kihívás.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz

Vendéglátónk, az egyedülálló fiatal hölgy úgy gondolta, nem kívánja jellegtelen környezetben leélni az elkövetkező éveket, bár csupán bérlője otthonának, egy budai, ötven négyzetméteres lakásnak. Ezért kereste meg Darabos Anitát – aki üvegtervező iparművészként és lakberendezőként is ismert –, hogy segítsen megoldani a nehéz feladatot. Nem kívánt sok pénzt költeni az átalakításra, az amúgy jó állapotban lévő teret csak olyan elemekkel akarta különlegessé tenni, amelyek szükség esetén bármikor könnyedén eltávolíthatók, visszaállítva az eredeti állapotot. Mivel a meg­rendelő fiatal, modern gondolkodású, és imád távoli földrészekre utazni, a tervező egy kis egzotikus, japános hangulattal tette egyedivé az egyszerű vonalú bútorokkal berendezett enteriőrt.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz

A lakás adottságai közé tartozik, hogy már a bejárati ajtóból belátni szinte az egészet, hiszen a fürdő- és hálószoba válaszfalaitól eltekintve egybefügg a tér. Hogy az egyes funkciókat mégis elkülönítsék, a lakberendező egy különleges, a teret kanyargósan átszelő kavicsfolyót tervezett ide, amely a meglévő laminált padlóra került. A kavics „vízválasztón” egy szimbolikus kis híd ível át a társalgó felé, jelképezve, hogy nem csupán a fizikai akadályok, de a mindennapi gondok is áthidalhatók… Magát a hidat – a szép, japános ihletésű dohányzóasztallal egyetemben – Darabos Anita készítette egy lomtalanításkor talált, biedermeier ágyvégből. A modern vonalvezetésű ülőgarnitúrát, akárcsak az étkező bútorait, a ház asszonya vásárolta korábban, és ezek kiindulópontként szolgáltak az enteriőr megkomponálásakor. A szürkés homokszínű bútorkárpit a kavicsok árnyalatát ismétli – ez adta az ötletet a belső „japánkert” megteremtésére. A vizet idézi a kék organzafüggöny, mely elé csipeszekkel bambuszszemekből fűzött gyöngyfüggöny szálakat lógattak fel. Így minden mozdulatra, szellőrezdülésre másként táncol a „víztükör”,





Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz
egyedi látványt teremtve az egyszerű textíliából. Újrahasznosított hullámpapírból vágott négyzetekre festett, japán írásjelek – a lakberendező munkái – díszítik a kanapé fölötti, szabad falfelületet.
Egy óriási Buddha mereng az asztalon az étkezőben, ahol a falakat stílszerűen Darabos Anita keleti ihletésű Japán sorozatának üvegképei díszítik. Ritmust, szimmetriát és egy kis ünnepélyességet adnak a térnek az egyforma, hatalmas padlóvázák, az Ikeában vásárolt, függesztett polcokon sorakozó tárgyak pedig mind ide illenek. Türkizkék ágytakaró és díszpárnák teszik személyessé a pihenés szentélyét. Kis átalakítás, nagy ötletek, ez lehet a mot­tója ennek a napfényben fürdő, nem mindennapi otthonnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top