A bankkártya nem húz ki minden bajból

A kis plasztikkártya körül forog a Föld, tartja az amerikai mondás. A bankkártya valóban fontos eszköze mindennapi életünknek, és ha nem is igaz egészen az előbbi kijelentés, az azért gyakran megesik, hogy a kártya utazza körbe a Földet – a tárcánkban. Utazásaink során sokszor hasznát vesszük pénzfelvételkor vagy fizetéskor, és a vele járó szolgáltatásokat is élvezzük, például a beépített biztosítást. Azonban ha sokat vagyunk úton, jobb, ha nem hagyatkozunk kizárólag erre a biztosításra.

A bankkártya nem húz ki minden bajból

A bankkártyák többsége nyújt valamilyen utasbiztosítást, ám ezek elsősorban csak alapfedezetet kínálnak a környező országokba irányuló rövidebb utakra. Hosszabb nyaralásra, üzleti útra, főleg ha az egy távolabbi országba vezet, már érdemes megfontolni egy különálló utasbiztosítás kötését, mert ezek olyan esetekre is védelmet adnak, mint egy autóbaleset vagy egy költséges sürgősségi ellátás. A bankkártya jó szolgálatot tehet, ha elvesznek poggyászaink, kisebb baleset ér bennünket utazás közben vagy a nyaralás alatt, de egy komolyabb sérülés költségeit már saját zsebből kell állnunk, ha véletlenül kórházba kerülnénk.

Ezek a kórházi számlák külföldön igen tetemesek lehetnek, ami nemcsak a nyaralásnak vet véget, de a rá következő hónapok pénzügyeire is rá fogja nyomni a bélyegét. Szintén érdemes észbe tartani, hogy a bankkártyához járó biztosítás időtartama utazásonként korlátozott, mégpedig 30–90 nap közötti időszakra általában. Így – bár sokan abban a tudatban indulnak hosszabb külföldi tartózkodásra, hogy biztosításuk a bankkártya érvényességéig, akár több évig tart –, sajnos kénytelenek szembesülni azzal, hogy néhány hét után ezek a szolgáltatások már nem vehetők igénybe.

A bankkártya nem húz ki minden bajból

A kellemetlen meglepetéseket elkerülendő hasznosabb tehát utazás előtt egy hagyományos biztosítást is kötni kiegészítésként. A biztosítók kínálatában számtalan különféle ajánlat közül válogathatunk attól függően, hogy hova és milyen célból utazunk. Külön biztosítás köthető sportcélú utazásokra, légi vagy autós utazáshoz, sőt akár biztosítási „bérletet” is válthatnak azok, aki rendszeresen, évente több alkalommal utaznak a határon túlra. Utazás előtt azonban feltétlenül tájékozódjunk, hogy az adott célországban érvényes-e a kiszemelt biztosítás, mert ennek szabályai akár egyik hétről a másikra megváltozhatnak!

A hagyományos biztosítások emellett azért is hasznosak, mert egyes fajtáik nem csupán a konkrét kárt – poggyász eltűnését, baleseti kárt, kórházi kezelés költségeit – fedezik, de meghatározott összegig akár a jogvédelmi szolgáltatást is biztosítanak.     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top