nlc.hu
Életmód
A mezítlábas vízisízésrõl

A mezítlábas vízisízésrõl

A mezítlábas vízisízés, ahogy már a nevébõl kiderül, vízisízés vízisík vagy bármilyen más segédeszközök nélkül, azaz mezítáb. Igazi kontaktus a vízzel, csak némi húzóerõ szükségeltetik.

Történet





A mezítlábas vízisízés az Egyesült Államokban alakult ki az 1950-es években. A hivatalos adatok szerint Dick Pope Jnr. volt az első, aki ezt a technikát alkalmazta. Persze kicsit kétséges, hogy valóban ő volt-e a legelső, aki sílécek nélkül, mezítláb vízisízett. Az ausztrálok voltak azok, akik igazán komolyan vették ezt a sportágat, és versenysporttá fejlesztették.






Mi is a mezítlábas vízisízés?


Ki hitte volna: a mezítlábas vízisízés mezítláb való vízisízést takar! A sebesség nagyon fontos tényező ebben a sportágban. A legtöbb sízőnek 62-65 km/órás sebességre van szüksége, míg a hagyományos vízisít űzők már 48-58 km/órás sebességgel is elevickélnek. Ezenkívül nagy szükség van minél simább víztükörre.

A barefoot szépsége abban rejlik, hogy az ember mindenféle segédeszköz nélkül halad a vízen, csak magára van utalva, és szoros kölcsönhatásban van a folyékony közeggel. Kötélpályán is lehet csinálni, és persze csónak után is. Akik kipróbálták mindkettőt, állítják, hogy a motorcsónakos vontatás jóval érdekesebb. Jobban oda kell figyelni, nagyobb a sebesség, nagyobbak az emberre ható erők, egyszóval az egész sokkal élvezetesebb. Legelőször meg kell tanulni rövid kötéllel, közlekedni, innen már csak kb. 3-4 órát kell gyötrődni, hogy a biztonságos haladást elsajátítsuk. Persze, ne higgye senki, hogy egy nap alatt a tó királya lesz. A trükkök, a leülés, az egy lábon való siklás vagy a háton átfordulás elsajátítása még némi időt vesz igénybe, sőt van egy-két olyan bravúr is, amivel kis országunkban max. ketten-hárman büszkélkedhetnek.

A mezítlábas vízisízésnek négy versenykategóriája van: a szlalom, a trükk, az ugrás és az összetett. A szlalomban a versenyzőnek az őt húzó hajó hullámain kell átsiklania minél többször 2×15 másodperc alatt. A hullámokon egy vagy két lábbal lehet átsiklani.

A legnehezebb és legérdekesebb: így lehetne jellemezni az ugrást. Lényege, hogy ki tud messzebb repülni. A versenyzőket legfeljebb 72 km/órás sebességgel húzzák fel az ugratón, ami 20 fokos szögben, 45 cm magasan áll ki a vízből. Leginkább az időzítésen múlik a siker. Mindenkinek három kísérlete van, a levegőben megtett távolságot pedig számítógép számítja ki. Ma a világ legjobbjai gond nélkül repülnek közel 30 métereket. 





Most, hogy itt a nyár, nálunk is elérkezik a vízisí és a mezítlábas vízisí idénye. Vannak, akik próbálták már, vannak, akik még nem – ha az utóbbiak közé tartozol és érdekel a dolog, miért ne próbálnád ki? Persze könnyű mondani, de akkor is. . .

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top