Életmód

Vigyázz, süt a nap!

Régen egy magára valamit is adó asszony nem ment ki a házból kalap vagy napernyõ nélkül. Sõt, az egész testét óvta a naptól. Na nem mintha sokat tudtak volna az ultraibolya sugárzás ártalmairól, de a barnaság nem volt divat. Mellékhatásként tovább maradt szép a bõrük, és sokkal ritkábban fordult elõ a bõrrák is.

Barnának lenni, napozni, szoláriumba járni divat, fényvédőt használni nem. Azt, hogy mit engedhetsz meg magadnak ezen a téren, a bőröd típusa dönti el.






Tények:

• Számos kísérlet igazolta, hogy a túlzott mértékű UV sugárzás felgyorsítja a bőr öregedését, szélsőséges esetben bőrrákot és különböző szembetegségeket (hályog, stb) okozhat. A száraz bőrt tovább szárítja, a pattanásos bőr állapotát hosszú távon rontja a napozás. 
• A bőr egyéni védekezőképessége nagyon eltérő: leggyengébb a világos hajú-bőrű emberekben, legerősebb a sötét hajú-barna bőrű emberekben. • Úgy tűnik, hogy a bőrrákért elsősorban a rendszeres leégés felelős (túlzott UVB-sugárzás), míg a ráncosodásért, a bőr megkeményedéséért, a pigmentfoltokért – tehát a napfénynek köszönhető öregedésért – az UVB és az UVA-sugarak egyaránt. 
• Ebből következik, hogy a szoláriumok UVA-fénye sem teljesen biztonságos. Éppen ezek a sugarak hatolnak be legmélyebben a bőrbe és károsítják a rugalmas rostokat. Kísérletek szerint nagyon is komoly szerepük van a bőr idő előtti öregedésében, egyes kísérletek pedig azt mutatják, hogy felerősíthetik a leégést okozó UVB sugarak rákkeltő hatását.
• A bőrrák szempontjából a legveszélyeztetettebb csoportok a világos bőrű emberek, azok, akik kisgyerekkorban sokszor voltak védelem nélkül a napon, és azok, akik a szabadban dolgoznak.


A védekezés:





• A lehető legjobb, ha sosem vagy fedetlen testtel direkt napsütésben. Ha képtelen vagy lemondani a klasszikus napozásról, vagy nyílt vízben úszol, 11 és 14 óra között akkor se menj a napra és használj fényvédőt. (Tulajdonképpen amíg az árnyékod rövidebb, mint te magad, nem kéne napon tartózkodnod.) 




• Ha mindenképpen napozni akarsz, akár félárnyékban is (a sugárzás több, mint fele itt is elér), mindig vedd figyelembe a saját bőröd tűrőképességét – azaz csak annyi ideig maradj, ameddig a bőröd még nem vörösödik ki.(Ez kezdetben nem több 10-15 percnél.) 
• A ruha és a széles karimájú kalap jól véd a napsugárzástól. Ha ez utóbbit nem szereted, és nem akarsz csúf ráncokat és pigmentfoltokat, napsütéses időben az arcodra mindenképp használj fényvédőt. 
• Felhős időben ugyan nemigen lehet leégni, de az “öregítő” sugarak ekkor is működnek. Ha hosszabb ideig vagy a szabadban, ilyenkor is használj fényvédőt.


Mennyit lehetünk a napon, és mit tud a fényvédő:





• A “photoaging” kockázata nélkül direkt napsütésben, fedetlen testtel ÉS védelem nélkül tulajdonképpen semennyit. Ha muszáj, akkor a bőrrák kockázata nélkül annyit, amennyit a bőr kivörösödés nélkül elvisel. Ez a tűrőképesség egyénenként változik. 
• A természetes védekezés – ruha, kalap, napernyő, stb – mindig jobb, mint a fényvédő, csak sajnos nem mindig lehetséges. ˇ A fényvédők tulajdonképpen annyiszorosára növelik az egyéni védekezési időt, amennyi a faktorszámuk. Az újrakrémezés NEM növeli kétszeresére a védekezési időt. 





• Még a legmagasabb faktorszámú fényvédő is átenged valamennyi sugárzást, tehát ha sokat vagy a szabadban, valamennyire mindenképpen lebarnulsz.
• A photoaging miatt csak olyan fényvédőt érdemes használni, amely egyaránt véd az UVA és az UVB sugarak ellen. 
• Csak olyan fényvédőt használj, ami nem irritálja a bőröd, illetve nem vagy allergiás egyik összetevőjére sem. A legkorszerűbb termékek hatóanyagai különböző ásványi pigmentek. A fényvédőt a többi kozmetikumra is alkalmazott szempontok szerint válaszd meg. 
• Kísérletek szerint a fényvédők rendszeres használata nem gátolja a D-vitamin képződését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top