Életmód

Kétszázasok

A tartósítószerek szerepe az, hogy a penészgombák vagy baktériumok okozta romlás késleltetésével megnöveljék az élelmiszerek eltarthatóságát. A közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elõsegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képzõdését is.




A tartósítószereket nem minden esetben kell feltüntetni: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak a haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök stb. tartósításához.

E201 Nátrium-szorbát
Az E201 – ellentétben a többi szorbinsókkal – teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.





E210 Benzoesav
E211 Nátrium-benzoát
E212 Kálium-benzoát
E213 Kálcium-benzoát

A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik.
Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél – különösen az aszpirin-allergiásoknál – allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.

E214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)
E215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
E216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)
E217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
E218 Metil-(p-hidroxi-benzoát)
E219 Nátrium-metil (p-hidroxi.benzoát)

A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több, mint százszorosa a nátrium-benzoeáténak (E211). Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.

E220 Kén-dioxid
E221 Nátrium-szulfit
E222 Nátrium-hidrogénszulfit
E223 Nátrium-metabiszulfit
E224 Kálium-metabiszulfit
E226 Kálcium-szulfit
E227 Kálcium-hidrogénszulfit
E228 Kálium-hidrogénszulfit

A kén-dioxid és a kénessav sói (szulfitok) nemcsak tartósító, hanem szépítőszerek is. A legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a B1 vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.
Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést – rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról rákkeltő hatás feltételezhető (ugyanis más anyagokkal együtt hatva elősegíti a rák kialakulását).

E230 Bifenil
E231 o-fenil-fenol
E232 Nátrium-o-fenil-fenolát

A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek során elősegítették a hólyagrák kialakulását (főleg E232 és E233 kombinációi). Az E230 adalék már az élelmiszeripari gyártóüzemekben is több halálesetet okozott.
Vigyázat! A citrusfélék hámozásakor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom, stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal itatják át nedvesség ellen, inkább ne engedjük a gyereket ezzel a papírral játszani!

E233 Tiabendazol
A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítőleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek során veseártalmat és fejlődési rendellenességeket tapasztaltak.
Az E230-234-gyel kapcsolatos pontos toxikológiai vizsgálatok még hiányoznak. A kezelt citrusfélék és a banán héjától addig is óvakodjunk!

E235 Natamicin
Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhető szer: nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antibiotikum (gombaölő szer). Ezidáig csak recept ellenében, vagy bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállóképessége, ami csökkenti a natramicin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.

E239 Hexametilén-tetramin
Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddé alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.

E242 Dimetil-dikarbonát
Úgynevezett hidegcsillapító anyag, amit főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakciókba lép a semlegesítendő mikrobákkal, és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között – nyomokban – metil-karbamát képződik (a karbamátot peszticidként is alkalmazzák).

E249 Kálium-nitrit
E250 Nátrium-nitrit
E251 Nátrium-nitrát
E252 Kálium-nitrát

A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma a tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény, szeletelhető sajtok tartósításához és érlelt halkészítmény-különlegességek érleléséhez is használják. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak át, ez utóbbi a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását.
A nitrátok különösen a kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolják a vörösvértestek oxigénfelvételét, ami cianózist (ún. kékbetegséget) válthat ki.

E280 Propionsavak
E281 Nátrium-propionát
E282 Kálcium-propionát
E283 Kálium-propionát

A propionsav különböző élelmiszerek természetes alkotórésze. Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozott. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban Németországban betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz.

E284 Borsavak
E285 Nátrium-tetraborát (borax)

Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig ott is tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek ráadásul a szervezetben felhalmozódnak.
Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs!

E925 Klór
E926 Klórdioxid

Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve, vagy a bőrön át jut a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának – higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz, vagy a mellékhatások – összevetése egyedi mérlegelést igényel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top