Életmód

Legionella

A légionárius betegségrõl eddig viszonylag keveset hallhattunk, pedig igen nagy veszélyt jelenthet. A titokzatos baktérium, akár ölhet is, és egyik táptalaja a légkondicionáló berendezések.




A betegségre először 1976-ban figyeltek fel, ahol az Amerikai Légió veteránszövetség kongresszusán a megbetegített 221 emberből 33-an meghaltak. A forrás a légkondicionálóhoz használt párásító volt.
A baktérium a tüdőgyulladáshoz nagyon hasonló betegséget vált ki, amihez más tünetek is társulnak. Diagnózisa a változatosság miatt nagyon nehéz, bár a helyzet javulóban van. Magyarországon a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Legionella Referencia Laboratóriumában minden Legionella fertőzéssel kapcsolatos vizsgálatot el tudnak végezni.

A betegség időben felfedezve megfelelő gyógyszerekkel gyógyítható, de egyik változatának még így is 10-30% a halálozási aránya.





Azóta is sok helyen ütötte fel fejét a betegség, konferenciák, egyéb rendezvények során, de egyedi esetek is léteznek. Nálunk 1998 óta bejelentésköteles minden megbetegedés, így azonnal megpróbálják kiszűrni a fertőzés forrásait, bár ez sokszor nem sikerül.







legionella baktérium mikroszkópikus képe
A baktérium általában rosszul fertőtlenített vízvezetékrendszerben, zuhanyzókban, klímaberendezésekben, szökőkutakban, hűtőtornyokban él és szaporodik. Az ember szervezetébe a fenti eszközökből származó permet révén, aeroszol formájában jut. Emberről emberre való terjedését eddig nem igazolták. Elpusztítja mind a klóros fertőtlenítés, mind a forró levegővel történő sterilizálás.

Mivel a kórokozó terjedési módja jól ismert, a fertőzés és a betegség megelőzésére is van lehetőség. Alapvető a betegség megelőzése szempontjából a klímaberendezések, permetező eszközök, vizes felületek és helyiségek rendszeres tisztítása, fertőtlenítése és algamentesítése. A melegvíztároló rendszerek vizét minimum 550 fokon kell tartani? Szakemberek azt javasolják, hogy a beteg vagy betegségre gyanús személy környezetében algamentesítő hatással rendelkező fertőtlenítő szerekkel végezzenek fertőtlenítést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top