Életmód

Borsmenta, csipkebogyó

Arab országokban nem sok biztonságos ital létezik. Az egyik mindenképpen iható, a biztosan felforralt, vendégköszöntõ mentatea. Aki 50 fokban kóstolta ezt a meleg italt, az tudja, semmi más nem frissít fel ennyire.





Menta


Nem is csoda, hiszen a menta az egyik leginkább frissítő hatással rendelkező növény. Teáját pedig itthon is elkészítheted, nem kell Marokkóba utaznod. Különleges összetett hatása abban áll, hogy frissít, és közben nyugtat is, hiszen oldja a feszültséget.






Ha pedig már megkóstoltad teának, használd ételek díszeként, vagy fogadj el egy Mojito koktélt.

Szintén nagyon hasznos a belőle készülő illóolaj, ami minden megfázásos betegség hatásos ellenszere. Nagyon jó pl. orrcsepp helyett bedugult orr esetén, elég egy-két csepp egy zsebkendőn, és ezt belélegezve garantált az eredmény. Arról nem beszélve, hogy éjjel párologtatva biztosan nyugodt álma lesz a náthás embernek is.



Vadrózsa bogyója






Az utak szélén tenyésző, nemesített társainál jóval egyszerűbb virágot hozó vadrózsa termése a csipkebogyó. Gyógyhatását már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák. Komoly mennyiségben tartalmaz C vitamint, de ennek kinyerésére természetesen nem szabad forrázni. Csak az órákon át tartó áztatás hozza meg az kívánt eredményt, tehát a vitamint a csészében, hiszen a nevezetes anyag 60 fok környékén lebomlik.





Másik jó tulajdonsága frissítő íze, és a C mellett más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványianyag- és nyomelemtartalma. A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, télen pedig forrón fogyasztandó. A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják.

A csipkebogyóból lekvár is készíthető, ezt most is árulják bioboltok, nagyobb üzletek. Ráadásul ez a változat is megőrzi a bogyó gyógyító hatásait.


Figyelmeztetés:

Nemesített rózsák is teremnek csipkebogyót, de az illatos változatok allergiás reakciót válthatnak ki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top