Életmód

Tüdõ: a gázcsere színtere

Már az ókori orvos, Galenos feltételezte, hogy a légzés ad valamit a vérhez. Ezt "vis vitalis"-nak, életerõnek nevezte. Ma kevésbé romantikusan gázcserérõl beszélünk. Ennek színtere a tüdõ, ahol a vér a szervezetben keletkezett szén-dioxidot leadja.




Civilizált világunkban túl sok időt töltünk zárt térben. Szinte életünk minden színhelyén, az autótól a munkahelyekig egyre több helyen találkozunk légkondicionálással. Sokan úgy gondolják, ezzel tisztább, a külső ártalmakat kizáró környezetet teremthetnek. A hűtést vagy a fűtést szolgáló berendezésekben azonban mindenféle atípusos (egy jellegzetes betegséghez hasonló, de annak nem minden tünetét kiváltó) kórokozók (például a legionella) telepedhetnek meg. Ezek a légúti tünetek mellett akár ízületi panaszokat is okozhatnak.

– A köhögés tünet, amelynek okát minden esetben ki kell deríteni – hangsúlyozza Zsámboki doktornő. – Jelezhet fertőzést, asztmát, daganatos megbetegedést. Makacs, elhúzódó köhögésnél gondolni kell az atípusos kórokozókra is. Ezeket nehezebb felismerni, gyógyítani, mert gyakran a szokásostól eltérő, tartós kezelést igényelnek. Erőltetett, kínzó köhögésnél még véres is lehet a beteg köpete. Ez „hasznos” tünet, mert erre a figyelmeztető jelre még a legegyszerűbb ember is elmegy az orvoshoz.
Egykor rettegett betegség volt a tbc (tuberkulózis). Többek között ez a kórokozó is állandóan a környezetünkben van. A táplálkozástól, az immunrendszertől, a szervezet állapotától függ, hogy okoz-e betegséget. A daganat keletkezésében is számon tartanak hasonló tényezőket. Sok esetben tapasztalható, hogy az immunrendszer egyensúlyi állapotának megbomlása szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ilyen ok lehet a közeli hozzátartozó halála, vagy akár az állás elvesztése.
Kínzó köhögési rohammal, nehézlégzéssel jelentkezik az asztma, amire a hörgőnyálkahártya fokozott érzékenysége jellemző. Mivel a hörgőnyálkahártya az orrnyálkahártyához hasonlóan képes allergiás reakcióra, így az asztma lehet külső tényezőkön alapuló, allergiás eredetű megbetegedés. Ha a bőrpróba negatív, akkor belső tényezők váltják ki a rohamot.

– Az asztma ma már megoldott betegség – állítja a doktornő. – A kivizsgálást követő célzott kezeléssel – amibe beletartozik a jó orvos-beteg kapcsolat is – már nem jelentkezik súlyos állapotként, mert kiváló gyógyszerek vannak, amelyek megakadályozzák az állapotingadozást.

– A köhögés oka lehet a fűtés, a meleg, száraz levegő, a benne lebegő, irritáló részecskék. A fűtőtest fölött lebegő por elég, lerakódik a légutakban, ez izgatja a kiszáradt nyálkahártyát. Ezért hasznos, ha gyakran szellőztetünk, a fűtőtestre párologtatót teszünk, és éjszakára alacsonyabb hőfokot állítunk be. Ajánlott 20 C alatti hőmérsékleten aludni – a tankönyvek szerint 16 C lenne a kívánatos. Optimális, ha a levegő nedvességtartalma negyven-hatvan százalék között van. A túl magas páratartalom is okozhat betegséget, ezért nem tanácsos száradó ruhák mellett aludni.

– Télen tapasztaljuk, a hideg levegő önmagában is provokáló lehet. Különösen kellemetlen a nedves, párás idő, de miután felszáll a köd, érdemes kimenni a levegőre és néhány mély lélegzettel átszellőztetni a tüdőnket, a légutakat. Ideális lenne napi egy óra séta a szabadban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top