Életmód

Segítünk, hogy megõrizd alakodat

Nem kell mindenáron lemondanod az ünnepi evés-ivás örömeirõl! Némi önmérsékletet gyakorolva képes leszel megtartani vonalaidat a karácsonyi habzsolások idõszakában is.





1. szakasz: Tedd meg az óvintézkedéseket!

Ha a karácsonyt megelőző hetekben tudatosabban táplálkozol, és rendszeresen rászánod magát a mozgásra, nem csak a testhez álló ruha fog jobban mutatni rajtad a partikon, de a hangulatod is jobb lesz.

• Törekedj a rendszeres étkezésre! Ha csak akkor eszel, amikor éppen eszedbe jut, szervezeted rendszertelenül kezdi termelni az emésztéshez szükséges hormonokat és anyagcseréd le fog lassulni.

• Vigyázz a cukorfogyasztással! Amikor nagyon eluralkodik rajtad az édesség utáni vágy, igyál egy bögre meleg teát, vagy egyél egy kocka minőségi csokoládét, amellyel csillapíthatod vágyad.

• Az ünnepvárás időszakában mindenütt nagy a hajtás, de próbálj meg a lehető legtöbbet pihenni, mivel az álmatlanság az étvágyat és a zsírégetést szabályozó hormonokra is kihat. Ha nem pihensz eleget, a hangulatot szabályozó szerotonin hormon termelése akadozik, ami szénhidrátok utáni sóvárgáshoz vezet. A jobb pihenés érdekében délután már ne fogyassz kávét vagy kólát!

• Ha mindenáron nassolni szeretnél, válogass az alábbi egészséges nassolnivalók közül: egyél immunerősítő mézet, kalciumban, magnéziumban és E-vitaminban gazdag mandulát, alacsony energiatartalmú, a szív- és az izmok munkáját segítő káliumban dús pisztáciát.

• A sportos életmód növeli az energiaszükségletet, ezért ha rendszeresen sportolsz, többet ehetsz büntetlenül. Ráadásul a testmozgással a zsíranyagcseréjét is felpörgetheted. Fontos, hogy olyan mozgásformát válassz, amit szívesen végzel, legyen az otthoni tornázás videokazettára, kocogás, aerobik, úszás vagy fallabda. Nagyobb sikerrel járhatsz, ha reggel, munka előtt szánod rá magad a tréningekre, mert félő, hogy az egész napos hajtás után inkább a haza vezető utat választod.



2. szakasz: Álld a sarat a fogadásokon!

Könnyen előfordulhat, hogy egy jól sikerült munkahelyi bulin csupán az elfogyasztott alkohol mennyiségnek köszönhetően túllősz a célon, nem beszélve az önkiszolgáló svédasztalok csábító erejéről.

• Találd ki már a buliba menet, hogy mire volna leginkább gusztusod! Így a válogatás is tudatosabb lesz, és nem fogsz a terülj-terülj asztalka minden egyes táljából mazsolázgatni.

• Semmiképpen ne érkezz korgó gyomorral a partira! Egyél gyümölcsöt vagy igyál gyümölcslevet az indulás előtt! 

• Bánj csínján a salátaöntetekkel, a majonézes variációk helyett inkább a joghurtos vagy a vinaigrette alapúakból (olívaolaj, borecet, reszelt uborka és vöröshagyma adja ezek összetételét) válassz. 

• Az alkoholos italokat helyettesítsd minden második körben gyümölcslével vagy ásványvízzel. Így nemcsak a reggeli fejfájást úszod meg, de szervezetedet is megkíméled a felesleges kalóriáktól. A legnagyobb veszélyt a tejszín és a tojás alapú koktélok jelentik!

• Ne egyél kapkodva, így jobban kiélvezheted az ételek ízét, ráadásul ezzel időt hagyhatsz annak, hogy a gyomrod üzenetet küldjön az agyadnak a jóllakottságról, ez ugyanis jó néhány percet vesz igénybe.

• Bevált praktika lehet, ha a megrakott asztaloktól távol foglalsz helyet, hiszen amit nem látsz, annak nem is veszel tudomást a létezéséről, és nem is bizsergeti a fantáziádat.

• Ha már degeszre tömted magad, mégis még repetáznál, erősítsd magadban, hogy ha ellenállsz a szervezeted számára már felesleges kalóriáknak, akkor a bűntudattól is megkímélheted magad. Idézd fel, mennyivel magabiztosabb vagy olyankor, amikor jó formában vagy!

• Minél nagyobb a választék, annál nagyobb az esélye annak, hogy túleszed magát. Ne keverd a fogásokat, ugyanis minél többfélét eszel, annál lassabban következik be a telítettség érzése.


További tippekért kattints ide »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top